Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 19 martie, Dinu Lipatti, unul dintre marii pianişti ai lumii...

ro

19 Mar, 2015 09:26 1353 Marime text
Dinu Lipatti, unul dintre cei mai importanţi pianişti ai secolului XX, s-a născut pe 19 martie 1917, la Bucureşti, într-o familie cu înclinaţii muzicale. Tatăl său era violonist, mama, o pianistă redutabilă, iar naşul de botez, nimeni altul decât George Enescu.
 
Educat în spiritul tradiţiei muzicale, Dinu Lipatti i-a uimit pe cei din jur cu talentul său. A studiat la Conservatorul din Bucureşti, perfecţionându-şi studiile de pian la École Nationale de Musique. Cu fiecare apariţie în public, reputaţie sa creştea.

Ca solist, Dinu Lipatti a cântat sub bagheta unor dirijori precum Boehm, Munch, Herbert von Karajan, care, în urma unui concert la Victoria Hall, mărturisea că ascultându-l pe Dinu Lipatti, n-a auzit sunetul pianului, ci „muzica în forma ei cea mai pură“.
 
În timp ce se pregătea pentru un turneu în America, află că are leucemie. Pe atunci, singura metodă de tratament era cortizonul, care costa foarte mult. Muzicieni contemporani importanţi şi prieteni ai lui Dinu Lipatti, precum Yehudi Menuhin şi Charles Munch, l-au ajutat cu bani pentru a procura medicamentul.
 
În septembrie 1950, în Franţa, a susţinut ultimul său concert. S-a stins din viaţă în acelaşi an, la 33 de ani. L-au omagiat toţi marii muzicieni ai vremii. A fost ales postum membru al Academiei Române. 

În ţară există mai multe instituţii care îi cinstesc memoria, printre acestea numărându-se Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti. De asemenea, un concurs naţional de pian se numeşte „Remember Dinu Lipatti”.
 
Sursa foto: www.dinulipatti.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii