Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:51 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 17 iulie, unul dintre cei mai mari matematicieni ai lumii...

ro

17 Jul, 2015 09:38 1434 Marime text
Unul dintre cei mai mari matematicieni și fizicieni, Henri Poincaré, s-a stins din viaţă pe 17 iulie 1912, la vârsta de 58 de ani. Este descris adesea ca ultimul matematician universal, avâand în vedere că a excelat în aproape toate domeniile matematicii existente în perioada vieţii sale relativ scurte.
 
Henri Poincaré s-a născut într-o familie celebră prin personalităţile pe care le-a dăruit ştiinţei şi politicii europene. Vărul său, Raymond Poincaré, a fost prim-ministru şi preşedinte al Franţei (1913-1920), iar fratele său, Lucien, fizician şi rector al Academiei din Paris.
 
Dintre cele mai importante contribuţii ale lui Poincaré, amintim introducerea în literatura de specialitate a invariantelor aritmetice, integrarea ecuaţiilor diferenţiale lineare coeficienţilor algebrici, stabilirea unor raporturi între noile funcţii şi teoria numerelor, el fiind şi cel care a pus bazele topologiei combinatorii.
 
„Tot ceea ce nu este gândire este pur neant... istoria geologiei ne arată că viaţa este un scurt episod  între două morţi eterne şi, în acest episod, gândirea conştientă este o sclipire în mijlocul unei lungi nopţi... Dar această sclipire este totul”, unul dintre citatele rămase de la Henri Poincaré.
 
Sursa foto: www.futura-sciences.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii