Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Omul de ştiinţă şi inventatorul Alexander Graham Bell...

ro

03 Mar, 2015 09:46 2243 Marime text
Alexander Graham Bell, om de ştiinţă şi inventator, al doilea dintre cei trei fii ai lui Alexander Melville Bell şi ai Elizei Grace Symonds Bell, s-a născut pe 3 martie 1847, în Scoţia.

A învăţat un an la o şcoală privată, doi ani la Liceul Regal din  Edinburgh (unde a absolvit la 14 ani) şi a luat parte la câteva cursuri la Universitatea din Edinburgh şi la University College din Londra. Graham studiază până în anul 1870 anatomia și fiziologia glasului uman. Părăsește Anglia, în 1870, împreună cu tatăl său, după ce doi frați ai lui mor de tuberculoză.
 
În 1872, deschide o şcoală în Boston pentru instruirea profesorilor care le predau persoanelor fără auz, iar un an mai tâarziu, a devenit profesor de fiziologie vocală la Universitatea din Boston. Pe lângă ataşamentul său de o viaţă pentru cauza persoanelor fără auz, nu s‑a limitat la un singur proiect.
 
În 1880, Franţa l‑a onorat cu Premiul Volta, de 50.000 de franci, din partea Laboratorului Volta, unde, în colaborare cu Charles Sumner Tainter şi vărul rău, Chichester A. Bell, a inventat grafofonul, o abordare practică de înregistrare a sunetului.
 
Cele 18 brevete acordate doar în numele său şi cele 12 împărţite cu colaboratorii săi dovedesc talentul său fără limite. Printre acestea se numără 14 brevete pentru telefon şi telegraf, patru pentru fotofon, unul pentru fonograf, cinci pentru vehicule aeriene, patru pentru hidroavioane şi două pentru o celulă de seleniu.
 
Sursa foto: historia.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii