Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Nicolae Bălcescu, un apărător al idealurilor naţionale...

ro

29 Jun, 2015 10:47 1735 Marime text
Istoric, scriitor şi fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Muntenia, Nicolae Bălcescu s-a născut la Bucureşti, pe 29 iunie 1819, într-o familie de mici nobili.
 
La 19 ani, s-a înrolat în armată. Doi ani mai târziu, este arestat şi condamnat la trei ani de închisoare, sub acuzaţia de complot împotriva domnitorului Alexandru I. Ghica. În 1843, este eliberat şi, tot în acest an, împreună cu Ion Ghica şi Christian Tell, înfiinţează organizaţia revoluţionară secretă Frăţia. În 1848, după ce participase la revoluţia franceză, s-a întors la Bucureşti, pentru a participa la revoluţia care se desfăşura aici.
 
Pentru o scurtă perioadă de timp, Bălcescu a fost atât prim ministru de externe, cât şi secretar de stat al Guvernului Provizoriu. A susţinut votul universal şi reforma agrară, idei care nu au fost agreate de unii revoluţionari. Pe 13 septembrie 1848, este arestat de către autorităţile otomane, apoi se refugiază în Transilvania. Şi-a petrecut restul vieţii în diferite oraşe din Italia şi Franţa.
 
Dintre cărţile publicate de Bălcescu, amintim „Puterea armată şi arta militară de la întemeierea Principatului Valahiei până acum”, completată cu „Puterea armată în Moldova”, opere în care atribuie armatei un rol important în cucerirea libertăţii şi independenţei naţionale. În 1846, scrie primul său studiu de istorie socială, „Despre starea socială a muncitorilor plugari”.  
 
În noiembrie 1852, Nicolae Bălcescu a decedat la Palermo, la vârsta de 33 de ani, de tuberculoză. A fost un apărător al idealurilor naţionale, în slujba cărora şi-a pus viaţa, din fragedă tinereţe şi până la moartea sa prematură.

Sursa foto: puterea.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii