Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Mitropolitul Andrei Şaguna a încetat din viaţă pe 28 iunie

ro

28 Jun, 2015 09:21 1588 Marime text
Se împlinesc 142 de ani de la moartea lui Andrei Şaguna, militant pentru drepturile românilor din Transilvania şi membru de onoare al Academiei Române. Mitropolitul Andrei Şaguna a încetat din viaţă la vârsta de 65 de ani şi a fost înmormântat la Răşinari. Întreaga avere a lăsat-o Arhiepiscopiei Sibiului, în „scopuri bisericeşti, şcolare şi filantropice”.
 
Anastasie Şaguna, pe numele lui real, s-a născut pe 20 decembrie 1808, în localitatea Miscolt, situată în nord-estul Ungariei. După ce termină Şcoala greco-valahă, urmează studii de Drept şi Filozofie la Budapesta şi cursuri de Teologie Ortodoxă în Iugoslavia.

La 24 octombrie 1833, Anastasie Șaguna s-a călugărit, luând numele Andrei. A fost hirotonit ierodiacon la 2 februarie 1834, atunci a spus celebrele cuvinte: „Pe românii transilvăneni, din adâncul lor somn vreau să-i trezesc și cu voia către tot ce e adevărat, plăcut și drept să-i îndrumez”.
 
A dus o muncă neobosită pentru slujirea poprului român prin cultură. În acest sens, a înfiinţat aproape 800 de şcoli elementare şi, la îndemnul său, au fost scrise 25 de manuale. De asemenea, în Braşov şi Brad, a înfiinţat alte gimnazii, acordând burse elevilor.

În decursul vieţii, a scris manuale didactice pentru studenţii Institutului Teologic, dar şi pentru preoţi. A tipărit prima Biblie cu ilustraţii din ţara noastră. Pentru faptele sale sfinte, Biserica Ortodoxă Română l-a proslăvit ca sfânt (canonizat) la data de 21 iulie 2011.
 
Sursa foto: historia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii