Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Mircea Eliade, autorul romanului „Maitreyi”...

ro

09 Mar, 2015 09:57 6399 Marime text
La data de 9 martie 1907, s-a născut Mircea Eliade, membru al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene şi americane.

Cu privire la data de naştere a lui Mircea Eliade există numeroase controverse, în literatura de specialitate fiind indicate mai multe variante, precum: 25 februarie/ 28 februarie/ 8 martie/ 9 martie/ 13 martie. 

Într-un studiu cu privire la această temă, profesorul Constantin Matei preciza: „Prima lucrare de istorie literară, demnă de cea mai mare încredere, în care apar consemnate ziua, luna şi anul naşterii lui Mircea Eliade este “Istoria literaturii române de la origini pâna în prezent”: la pag. 956, George Călinescu afirma că Mircea Eliade s-a născut la 28 februarie 1907. Aceeaşi dată apare şi în “Jurnalul” lui Mircea Eliade, în volumul al II-lea, pag. 459 (versiunea româneasca), publicat postum la Editura Humanitas...”.

Însă, în cele mai multe lucrări, 9 martie este indicată drept ziua de naştere  a lui Mircea Eliade. În cartea „Memorii”, el scria: „M-am născut la Bucureşti, la 9 martie 1907 (25 februarie stil vechi)”.

În tinereţe, Eliade a fost jurnalist şi eseist, discipol al controversatului filosof de extremă dreapta Nae Ionescu şi membru al societăţii literare „Criterion”. Vorbea fluent patru limbi străine (franceza, germana, italiana şi engleza) şi cunoştea destul de bine alte trei limbi (ebraica, persona şi sanscrita).

Filozof şi istoric al religiilor, Eliade a fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957 şi titular al catedrei Sewell L. Avery din 1962. Se spune că opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime şi manuscrisele inedite. Primele sale lucrări publicate au fost „Inamicul viermelui de mătase” şi „Cum am găsit piatra filosofală”. Ulterior, şi-a publicat autobiografia, intitulată „Romanul adolescentului miop”

Pe 14 iulie 1938, Eliade a fost arestat pentru susţinerea acordată Gărzii de Fier, care a fost scoasă în afara legii de regele Carol al II-lea. Reabilitatea lui a început, treptat, sub regimul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Începând cu anul 1957, scriitorul se stabileşte la Chicago, unde predă istoria comparată a religiilor la Universitatea „Loyola". Reputația sa creşte cu fiecare nouă lucrare apărută, astfel primeşte mai multe doctorate honoris causa.

Cu putin timp înainte să moară, a fost distins cu Premiul Bordin al Academiei Franceze. Mircea Eliade a murit la vârsta de 79 de ani, în 1986, la Chicago. La înmormântare au participat 1.200 de oameni.

Dintre alte opere ale sale, amintim „Maitreyi”, Nuntă în cer”, La ţigănci”, 19 trandafiri”.

Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii