Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Marcel Proust, autorul romanului „În căutarea timpului pierdut”...

ro

10 Jul, 2015 00:00 4734 Marime text
„Un tânăr palid, cu ochi de căprioară, care se joacă cu un smoc de mustaţă brunetă şi căzută, îmbrăcat în haine de lână, ca un bibelou chinezesc”, aşa era descris cel mai mare romancier francez al secolului XX, Marcel Proust.
 
Cunoscut datorită romanului „În căutarea timpului pierdut”, Marcel Proust s-a născut pe 10 iulie 1871, în familia unor burghezi înstăriți, în partea sudică a Parisului. La vârsta de nouă ani, a suferit primul atac grav de astm. În ciuda sănătăţii precare, timp de un an, a fost soldat în armata franceză.
 
Prin intermediul textului, recurge la introspecţie. Marcel Proust a scris şi a publicat încă din tinereţe. În 1892, a fondat revista literară „Le Banquet”, cunoscută şi sub denumirea de „Symposium”. Nu a fost doar romancier, ci şi critic. Cea mai importantă operă a sa este „În căutarea timpului pierdut”. Redactată în peste zece ani, lucrarea cuprinde şapte volume.
 
Scriitorul s-a stins din viaţă în noiembrie 1922, din cauza unei bronşite. Şi-a petrecut ultimii ani din viaţă într-o cameră, unde a lucrat zi şi noapte la romanul „În căutarea timpului pierdut”. În prezent, opera lui Proust este studiată, tradusă şi citită în lumea întreagă.

Sursa foto: dktripplanner.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii