Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Lupta femeilor pentru drepturile lor în cadrul societăţii...

ro

08 Mar, 2015 09:31 1607 Marime text
La data de 8 martie 1911, Clara Zetkin, președinta Organizației pentru Femei a Partidului Social Democratic din Germania, a inaugurat la Copenhaga Ziua Internațională a Femeilor. Clara Zetkin a fost politiciană, teoreticiană marxistă și activistă pentru drepturile femeilor germane.
 
După Revoluţia din Octombrie, potrivit Wikipedia, comuniştii Alexandra Kollontai şi Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie drept sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 a fost declarată zi nelucrătoare.
 
Deoarece femeile au continuat să militeze pentru drepturile lor în cadrul societăţii, 1975 a fost desemnat de către Naţiunile Unite drept anul internaţional al femeilor. Doi ani mai târziu, data de 8 martie a fost aleasă să fie cunoscută ca Ziua Internaţională a Femeii.
 
De-a lungul istoriei, de Ziua Femeii, au avut loc numeroase evenimente, unul dintre cele mai spectaculoase petrecându-se în Iran, în 1982. Atunci, femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi: şi-au dat la o parte, întreaga zi, vălul care le acoperea faţa.
 
Dacă în România de 8 martie femeile sunt sărbătorite cu flori şi cadouri, în Marea Britanie, spre exemplu, sunt organizate marşuri şi întruniri în memoria militantelor datorită cărora astăzi femeile au drept de vot. 

Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii