Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Leonardo da Vinci, unul dintre cei mai mari pictori din istorie...

ro

15 Apr, 2015 00:00 5035 Marime text
Cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene, Leonardo da Vinci, s-a născut pe 15 aprilie 1452. Animat de o imaginație fără precedent, da Vinci este considerat unul dintre marii inovatori ai picturii. De asemenea, a fost şi sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor.
 
Leonardo di ser Piero da Vinci, pe numele lui complet, avea 14 ani când a devenit ucenicul artistului Andrea di Cione, al cărui atelier era renumit în toată Florența. Au urmat ani de studiu intens, în cadrul cărora da Vinci a studiat tehnicile desenului, ale picturii în ulei și tempera, căpătând cunoştințele de bază necesare unui artist. Totodată, potrivit Wikipedia, a fost inițiat în tainele metalurgiei şi prelucrării metalelor, chimiei, mecanicii şi tâmplăriei. Dintre primele lucrări importante care i-au fost comandate, se remarcă pictura „Fecioara pe stânci”.

„Mona Lisa”, capodopera lui Leonardo da Vinci

Pe 8 ianuarie 1963, „Mona Lisa”, capodopera lui Leonardo da Vinci, era pentru prima dată expusă în Statele Unite, la Galeria Naţională de Artă din Washington. A doua zi, expoziţia a fost deschisă publicului. Se estimează că în primele trei săptămâni de la expunere, 500.000 de oameni au venit să vadă creaţia artistului. „Mona Lisa” a fost realizată între anii 1503-1506 şi reprezintă o femeie cu o expresie gânditoare şi un surâs abia schiţat. Este considerată cea mai renumită operă din istoria picturii.

„Cina cea de Taină”, un tablou controversat al artistului

Pe 28 mai 1999, „Cina cea de Taină” (1495-1498), unul dintre tablourile reprezentative pentru perioada Renaşterii şi una dintre cele mai controversate lucrări ale lui Leonardo da Vinci, a fost expusă la Milano, în Italia, după 22 de ani de restaurări. Vizitatorii au putut privi lucrarea timp de 15 minute şi doar de la depărtare.

Artistul a realizat pictura pentru patronul său, ducele Ludovico Sforza din Milano. Opera, realizată în tempera şi ulei, reflectă reacţiile diferite ale apostolilor lui Iisus, la auzul cuvintelor „Unul dintre voi mă va trăda!”. Interpretarea acestor reacţii a oferit lucrării profunzime şi realism.
 
Sursa foto: biography.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii