Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Jules Verne, scriitorul care a fascinat cititorii din întreaga lume...

ro

24 Mar, 2015 09:32 4997 Marime text
Considerat de mulţi critici literari iniţiatorul literaturii SF, Jules Verne s-a stins din viaţă pe 24 martie 1905, în Franţa, în urma unor complicaţii provocate de diabet. 

Anul 2005, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la moartea autorului, a fost declarat „Anul Jules Verne", fiind marcat în diferite ţări prin reeditări ale volumelor scriitorului.

Despre Jules Verne se spune că, la vârsta de 12 ani, s-a îmbarcat clandestin pe o navă care pleca în India. Prins de tatăl său, a fost aspru pedepsit, moment în care a făcut celebra afirmaţie: „De acum voi călători doar în imaginaţia mea".

În 1863, potrivit Wikipedia, Pierre-Jules Hetzel, unul dintre cei mai importanţi editori francezi, i-a publicat primul roman, „Cinci săptămâni în balon”, al cărui succes a dus la semnarea unui contract de 20 de ani, pentru o serie de „Călătorii extraordinare”. Această serie a cuprins 44 de romane science-fiction şi de aventură semnate de Jules Verne. Hetzel l-a ajutat pe scriitor să-şi îmbunătăţească lucrările, care până atunci au fost respinse de alţi editori pe motiv că „sunt prea ştiinţifice”. 

Aventurile povestite de Jules Verne au fascinat cititorii din întreaga lume. De asemenea, operele sale au revoluţionat ştiinţa, deoarece a scris despre viitor, spaţiu, aer şi călătoria în adâncurile mării. Dintre volumele care s-au bucurat de un succes enorm, amintim „O călătorie spre centrul Pământului" (1864), „De la Pământ la Lună" (1865), „20.000 de leghe sub mări" (1869) şi „Ocolul Pământului în 80 de zile" (1873).

Pentru meritele sale literare, în 1870, a primit rangul de Cavaler al Legiunii de Onoare. Scriitorul francez ocupă locul al doilea în rândul celor mai traduşi autori, după Agatha Christie.
 
Sursa foto: mirror.co.uk
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii