Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Issac Newton, unul dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă din istoria omenirii...

ro

31 Mar, 2015 09:57 3787 Marime text
Cunoscut drept unul dintre cei mai importanţi matematiciani, fizicieni şi astronomi ai lumii, Isaac Newton s-a stins din viaţă pe 31 martie 1727, în Anglia. Fizicianul a fost înmormântat la Westminster Abbey. Până la Newton şi după el, până în prezent, omenirea nu a cunoscut o manifestare a geniului științific de o forță şi o durată mai mare.
 
Newton s-a născut prematur. Hannah Ayscough, mama acestuia, l-a adus pe lume cu trei luni înainte de termen. Deşi el s-a dovedit a fi un geniu, tatăl lui era analfabet, iar mama reuşea cu greu să citească.
 
În 1687, a publicat lucrarea „Philosophiae Naturalis Principia Mathematica”, în traducere „Principiile matematice ale filozofiei naturale”, în care a descris Legea atracției universale și, prin studierea legilor mișcării corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice. Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mișcarea globului terestru, cât și a altor corpuri cerești, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar și hiperbolice sau parabolice.
 
Se spune despre Isaac Newton că, în decursul vieţii, a avut două căderi nervoase. Prima s-ar fi produs, în 1678, după o discuţie în contradictoriu privind anumite aspecte ale teoriei sale despre optică, iar cea de-a doua, în 1693, când acesta a renunţat la cercetările ştiinţifice. Newton a dat atunci vina pe lipsa de somn şi epuizare, însă mulţi istorici au menţionat printre motive şi otrăvirea uşoară a matematicianului cu substanţe folosite în timpul experimentelor.
 
Sursa foto: huffingtonpost.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii