Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:58 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Hermann Oberth, unul dintre cei trei părinţi ai astronauticii moderne...

ro

25 Jun, 2015 11:33 1626 Marime text
Hermann Julius Oberth, inventator şi pionier al astronauticii, s-a născut pe 25 iunie 1894, la Sibiu, în familia chirurgului sas Julius Oberth şi a Valeriei Krasser, fiica poetului Friederich Krasser. A fost unul dintre părinții fondatori ai rachetei și astronauticii.
 
Între anii 1900-1904, a urmat şcoala primară la Sighişoara, apoi gimnaziul „Teutsch” din Sighişoara. După terminarea studiilor liceale s-a înscris la Facultatea de Medicină din München. Însă pasiunea sa pentru aerodinamică şi fizică era mai pregnantă.
 
În 1929, brevetează la Berlin trei descoperiri şi soluţii pentru rachete, iar anul următor primeşte brevetul pentru primul său motor de rachetă, denumit „motorul conic”.  Doi ani mai târziu, potrivit enciclopediaromaniei.ro, brevetează în România o nouă invenţie importantă, „Procedeul şi dispozitivul de combustie rapidă”. În 1937, concepe o rachetă pe bază de alcool şi oxigen lichid, cu o înălţime de 24 de metri şi o greutate de 35 de tone, proiectată pentru o distanţă de zbor de 1.000 km.
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, a fost căsătorit cu Mathilde Hummel, croitoreasă din Sighişoara. Cuplul a avut patru copii: Julius, Erna, Ilse şi Adolf.
 
Până la sfârşitul vieţii, a primit multe recunoaşteri ale muncii sale. A fost decorat şi primit în rândurile a numeroase instituţii de prestigiu.
 
Se stinge din viaţă la vârsta de 95 de ani, în urma unei scurte boli. A fost înmormântat în Germania. Hermann Oberth este considerat, la nivel mondial, unul dintre cei trei părinţi ai astronauticii moderne, alături de rusul Konstantin Tsiolkovsky şi de americanul Robert Goddard.
 
Sursa foto: stars-forever.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii