Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este ziua de naștere a lui Sebastian Papaiani. La mulți ani, maestre!

ro

25 Aug, 2016 00:30 3355 Marime text


Astăzi, 25 august, actorul Sebastian Papaiani împlinește o vârstă frumoasă: 80 de ani. S-a născut în 1936, la Pitești, tatăl său fiind de etnie greacă. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, promoția 1960. În 1961, și-a făcut debutul în producția cinematografică „Purgatoriul nr. 5”, însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu același nume (1974). Actor complet, complex și deosebit de talentat, și-a câștigat popularitatea și simpatia publicului prin rolurile de comedie, dar și prin cele în care a abordat registre mai grave.

Dintre piesele jucate pe scena Teatrului „Odeon” (fost Giulești), menționăm: „Astă seară se joacă fără piesă”, de Luigi Pirandello, în regia lui Alexa Visarion, „Domnișoara Nastasia”, de Gh. M. Zamfirescu, în regia lui Horea Popescu, „Livada cu vișini”, de Cehov, regia Sorin Militaru.
 
Numeroase personaje au prins viață datorită talentului său. Probabil unul dintre cele mai cunoscute roluri ale sale este cel al lui Păcală, din filmul cu același nume. Papaiani ne-a adus zâmbetul pe buze interpretând rolul băiatului năzdrăvan îmbrăcat în costum popular și care cânta la fluier. După 30 de ani, maestrul se întoarce pe plaiurile verzi de la sat și joacă rolul tatălui, de această dată, în „Păcală se întoarce.”
 
Filmul „Păcală” face parte, alături de „Balul de sâmbătă seara” și „Un surâs în plină vară”, din ciclul „Comedie sătească”, așa cum a fost denumit de Papaiani. Un alt rol pentru care este cunoscut este cel al plutonierului Căpșună din seria „Brigada Diverse”. Nedespărțit de câinele său, Costel, plutonierul Căpșună a constituit o prezență tonică în acțiunile Miliției și ne-a adus satisfacție atunci când prindea infractorii.
 
A făcut pereche cu Dem Rădulescu și l-a ajutat să își ducă la bun sfârșit „dansul ilicit” în „Astă seară dansăm în familie”. A interpretat rolul unui oltean veritabil pe nume Gogu în „Nea Mărin Miliardar”. De asemenea, este cunoscut și pentru rolul Ieremia din „Toate pânzele sus”, Pompei din „Toamna bobocilor”, locotenentul Petre Orghidan din „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”.
 
Într-un interviu acordat acum câțiva ani, făcând referire la tinerii care își doresc să fie actori, Sebastian Papaiani afirma: „Talentul nu ți-l dă nicio școală din lume. Este ca banul: îl ai sau nu”. De asemenea, el mărturiseşte că cele mai dragi roluri îi sunt cele de teatru, unde a interpretat personaje pe care le-a iubit pentru că „i-au ajuns la suflet”. Reputatul actor mai vorbește despre faptul că actualii directori de teatre nu mai sunt preocupați să creeze tinere vedete, dar și despre felul în care i-a sporit notorietatea după ce a interpretat diferite roluri în mai multe telenovele: „Nu telenovela m-a făcut vedetă, dar m-a făcut mai popular”.
 
Actorul Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, alături de alți actori, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc”, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii