Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? El Greco, sursă de inspiraţie pentru pictorii moderni...

ro

07 Apr, 2015 12:29 1159 Marime text
Domenicos Theotokopoulos, artistul grec cunoscut sub pseudonimul El Greco, s-a stins din viaţă pe 7 aprilie 1614, în Toledo, Spania. Este considerat unul dintre cei mai importanţi pictori ai istoriei.
 
Aproape tot ceea ce se ştie astăzi despre El Greco se întemeiază pe intrepretări. După unii autori, s-ar fi născut în Fodele, o comună situată la aproximativ 20 de km vest de Heraklion, unde se găseşte un bust dedicat marelui pictor. Cei mai mulți biografi consideră, însă, că pictorul s-a născut în Candia, azi Heraklion.

În 1577, El Greco primește din partea lui Diego de Castilla o comandă pentru executarea a trei altare pentru biserica mănăstirii Santo Domingo el Antiguo, iar din partea corpului canonicilor, executarea picturilor pentru sacristia catedralei orașului. Prin urmare, conform Wikipedia, realizează în această perioadă „El Espolio" („Dezbrăcarea lui Hristos", 1577-1579) şi picturile de altar. Grație acestor adevărate capodopere, succesul său este răsunător.

El Greco a căutat mereu forme noi de expresie, pentru a putea reda profunzimea scenelor din viaţa lui Iisus. Picturile sale, pe teme religioase, au o forţă de expresie nebanuită. Preţul pe care l-a plătit pentru originalitatea sa a fost uitarea, care a durat până în secolul al XIX-lea, când arta lui a devenit o sursă de inspiraţie pentru pictorii moderni.
 
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii