Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:52 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Corneliu Zelea Codreanu s-a născut într-o zi de 13 septembrie

ro

13 Sep, 2015 00:00 3083 Marime text
Corneliu Zelea Codreanu, liderul partidului Garda de Fier, s-a născut la data de 13 septembrie 1899, la Huşi.
 
Între anii 1912 şi 1916, a fost înscris la liceul militar de la Mânăstirea Dealu, urmând să frecventeze şi cursurile Şcolii Militare de Infanterie de la Botoşani. În 1923, a fondat, alături de A. C. Cuza, Liga Apărării Naţionale Creştine, partid antidemocrat şi antisemit. Un an mai târziu, în cadrul unui proces în care era implicat, în faţa instanţei, îl împuşcă pe prefectul de poliţie, care îl agresase anterior, dar este achitat motivându-se că a acţionat în legitimă apărare.
 
Formează apoi Legiunea Arhanghelul Mihail. iar în anii următori, au loc o serie de manifestaţii ample împotriva „corupţiei parlamentare, a evreilor şi a comunismului”. În urma ordinului lui Codreanu, în 1933, s-a constituit „Echipa Morţii”, formată din 15 oameni, majoritatea intelectuali, ce executa directivele primite. Carol al II-lea, care se opunea legionarilor, i-a ţinut în afara guvernului, până la 5 septembrie 1940, când generalul Ion Antonescu a fost adus la putere.
 
În anul 1938, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, Corneliu Zelea Codreanu a fost asasinat prin strangulare, împreună cu alţi 13 legionari, de către jandarmi, în timpul înscenării unei încercări de evadare. Apoi au fost împuşcaţi pentru a se invoca pretextul fugii de sub escortă şi lăsaţi într-o groapă comună, la Jilava. Deoarece până la ultima suflare Codreanu a avut controlul absolut al organizaţiei,  legionarii i-au atribuit titlul de „Căpitanul”.
 
Sursa foto: historia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii