Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:46 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Bach, unul dintre cei mai importanţi compozitori ai tuturor timpurilor...

ro

21 Mar, 2015 00:00 1967 Marime text
Unul dintre cei mai importanţi compozitori ai lumii, Johann Sebastian Bach, s-a născut pe 21 martie 1685 (stil vechi), într-o familie cu lungă tradiţie muzicală, în localitatea Eisenach din Germania.

Moartea tatălui său l-a determinat să lucreze de la o vârstă fragedă. Deoarece visul lui era să devină un mare organist şi un virtuoz al viorii, în 1705, Bach a plecat la Lubeck, pentru a studia cu Buxtehude, care va avea o mare influenţă asupra muzicii compozitorului.

În 1717, Bach lucrează pentru Prinţul Leopold de Anhalt-Köthen, cu care leagă o prietenie de durată. În această perioadă, va scrie cele şase "Concerte Brandenburgice", pentru care a devenit celebru, prima sa carte, "Clavecinul bine temperat", dar şi "Suitele franceze".
 
Începând cu anul 1749, compozitorul suferă din ce în ce mai mult din cauza unei cataracte. Boala l-a împiedicat să termine "Arta fugii", sănătatea sa fiind zdruncinată de două operaţii nereuşite la ochi, efectuate de medicul englez John Taylor. Se stinge din viaţă pe 28 iulie 1750.
 
Operele lui Bach, caracterizate prin armonie şi înaltă spiritualitate, sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală şi stăpânirea mijloacelor tehnice şi expresive. Compozitorul a marcat istoria muzicii prin calitatea lucrărilor sale, dar şi prin cantitatea acestora.
 
Sursa foto: biography.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii