Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au trecut şase ani de la erupţia vulcanului Eyjafjallajökull. Circulaţia aeriană a fost paralizată în toată Europa

ro

14 Apr, 2017 00:00 1692 Marime text
Eyjafjallajökull (în traducere „ghețar muntos insular”) este un ghețar, al cincilea ca mărime din Islanda. Conform Wikipedia, ghețarul care acoperă muntele vulcanic Guðnasteinn este amplasat la vest de ghețarul Mýrdalsjökull pe coasta de sud-vest a Islandei și are înălțimea de 1666 m. Prin erupția vulcanului de sub Eyjafjallajökull din aprilie 2010, norul de cenușă vulcanică a paralizat circulația aeriană în aproape toată Europa.

Vulcanul Guðnasteinn aparține de zona vulcanică de sud a Islandei şi a erupt în urmă cu 800.000 de ani, erupții mai cunoscute fiind în anul 870 și 2010, cu toate că nu face parte din grupa vulcanilor cu activitate deosebită din Islanda.

Erupția din anul 2010 a început înainte de miezul nopții la data de 20 martie 2010. Locul erupției nu era din craterul principal al vulcanului Guðnasteinn, ci dintr-o crăpătură pe versantul estic al vulcanului, situat în aproapierea trecătorii Fimmvörðuháls dintre ghețarii Eyjafjallajökull (muntele Guðnasteinn) și Mýrdalsjökull (Muntele Katla). Regiunea învecinată, Fljótshlíð, și coasta islandeză de sud dintre Hvolsvöllur și Vík í Mýrdal, cu circa 500 de locuitori, au fost evacuate. Apropierea erupției vulcanice a fost semnalată de câteva cutremure mai slabe, care aveau centrul sub vulcan la o adâncime de 10 km, mai transmite Wikipedia.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii