Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:32 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, se împlinesc 52 de ani de când Valentina Tereşkova a zburat în spaţiu

ro

16 Jun, 2015 00:00 2014 Marime text
La data de 16 iunie 1963, era lansată nava cosmică Vostok-6, pilotată de Valentina Tereşkova, care a devenit, la vârsta de 26 de ani, o eroină naţională.
 
După succesul zborului lui Yuri Gagarin, Serghei Corolev, iniţiatorul programului spaţial sovietic, dorea să trimită în spaţiu o femeie. În aprilie 1962, oficialii au restrâns numărul candidatelor pentru zbor la cinci. Ei au ales două inginere, o profesoară, o dactilografă şi o muncitoare care a efectuat 90 de sărituri cu paraşuta, Tereşkova. Alegerea Valentinei dintre cele cinci finaliste a fost făcută de conducătorul de atunci al Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov.
 
În misiunea ei de trei zile, Tereşkova a înconjurat Pământul de 48 de ori. A avut parte de numeroase dificultăţi care au fost făcute publice după mulţi ani. În diverse interviuri, cosmonauta a declarat că, în timpul aterizării, s-a lovit cu nasul, brutal, de viziera căştii sale şi că a trebuit să ascundă acea vânătaie sub un strat de fard în timpul ceremoniilor oficiale.
 
După Tereşkova, cea de-a doua femeie care a mers în spaţiu a fost, de asemenea, din Uniunea Sovietică, Svetlana Savitskaya, în 1982. 
 
Sursa foto: space.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii