Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:38 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi este Ziua naţională a Rusiei (video)

ro

12 Jun, 2015 14:36 4268 Marime text
Astăzi, Rusia marchează Ziua Naţională: cu 25 de ani în urmă în această zi a fost adoptată Declaraţia privind Suveranitatea de Stat a Rusiei. După un an de zile, s-au desfăşurat primele alegeri prezidenţiale din Rusia.

Potrivit tradiţiei, în această zi preşedintele Rusiei înmînează Premiile de Stat oamenilor de ştiinţă şi de cultură.

În anul 1994, primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţin, prin Decretul său, a conferit importanţa de stat zilei de 12 iunie – Ziua adoptării Declaraţiei privind suveranitatea de Stat a Rusiei.

Documentul ca atare fusese semnat cu patru ani mai înainte, la primul Congres al deputaţilor poporului din R.S.F.S.R, în condiţiile în care fostele republici ale Uniunii Sovietice îşi declarau rând pe rând suveranitatea. De altfel, la 12 iunie, pe lângă suveranitate, Rusia şi-a ales şi primul Preşedinte.  

Această sărbătoare a primit denumirea oficială de Ziua Rusiei în 2002 şi de atunci ea este marcată în întreaga ţară. În ceea ce priveşte Declaraţia privind Suveranitatea Rusiei, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, sublinia că, “odată cu acest document a început numărătoarea noii noastre istorii. A istoriei statului democratic, bazat pe libertăţile cetăţeneşti şi pe supremaţia legii”.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii