Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:48 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, 29 aprilie, în întreaga lume, este sărbătorită Ziua Internaţională a Dansului

ro

29 Apr, 2015 00:00 2249 Marime text
Astăzi, dansul este promovat în lume, dincolo de barierele etnice, politice sau culturale. În 1982, Institutul Internaţional de Teatru, prin Comitetul Internaţional al Dansului, a hotărât, ca în fiecare an, pe 29 aprilie, să fie sărbătorită Ziua Internaţională a Dansului. Evenimentul comemorează şi ziua în care s-a născut Jean-Georges Noverre, creatorul baletului de acţiune şi promotorul dansului ca artă independentă.
 
Noverre, supranumit Shakespeare al dansului, s-a născut la Paris, pe 29 aprilie 1727, într-o familie de protestanți. În ciuda dorinţei părinţilor lui de a se dedica unei cariere militare, Noverre a devenit dansator.
 
La întrebarea ce este baletul, a căutat un răspuns în doctrina lui Aristotel și afirma că baletul, de orice tip ar fi, trebuie să aibă două părți: una calitativă, iar cealaltă cantitativă: "Baletul este însă și un tablou sau o suită de tablouri reunite printr-un subiect; scena este pânza pe care autorul își așterne ideile; muzica, decorurile și costumele alcătuiesc culorile; coregraful baletului este pictorul acestui tablou. Când este bine compus, baletul este o pictură vie a moravurilor, obiceiurilor, costumelor și pasiunilor, în care există un grad de tensiune pe care cuvintele nu-l ating sau, mai degrabă, pentru care nu există cuvinte. Atunci intervine dansul în acțiune”, a spus Noverre.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii