Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Alexandru Ioan Cuza, unul dintre cei mai importanţi domnitori români...

ro

20 Mar, 2015 00:00 13905 Marime text
Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Moldovei şi al Ţării Româneşti, s-a născut pe 20 martie 1820, la Bârlad, în Moldova. Tatăl lui provenea dintr-o veche familie de boieri mici şi mijlocii din judeţul Fălciu, astăzi, judeţul Vaslui, iar mama sa avea origini fanariote.
 
Potrivit Wikipedia, primele studii le-a urmat la Iaşi, unde i-a avut colegi pe Vasile Alecsandri şi pe Mihail Kogălniceanu, cu care, mai târziu, a împărţit visul realizării unui stat românesc puternic. În 1835, obţine diploma de Bacalaureat la Paris, apoi urmează studii universitare de drept şi medicină, pe care însă nu le finalizează. 
 
Cuza a devenit ofiţer în armata moldovenească şi a participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848, din Moldova. La 5 ianuarie 1859, a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859, şi al Ţării Româneşti. Aceste alegeri, apropierile culturale şi economice dintre Moldova şi Ţara Românească, precum şi deznodământul războiului Crimeii au creat un context favorabil pentru înfăptuirea unirii celor două principate.
 
După realizarea acestui mare vis, alături de Mihail Kogălniceanu, Cuza a pus bazele unui cadru modern de dezvoltare a ţării, prin iniţierea unor reforme interne, precum reforma agrară şi reforma învăţământului. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, numită în cinstea domnitorului, a fost terminată în 1860 şi este prima instituţie de învăţământ superior din ţară. Patru ani mai târziu, a fost terminată şi cea de-a doua, respectiv Universitatea din Bucureşti. Domnitorul român a dorit o apropiere faţă de nivelul de dezvoltare al ţărilor occidentale.
 
Cu toate acestea, împotriva domniei lui Cuza au apărut nemulţumiri. În 1866, „monstruoasa coaliţie“, cum a fost denumită, formată mai ales din marii latifundiari şi oameni de afaceri, având şi sprijinul unei părţi a armatei, îl obligă să abdice pe 23 februarie. Cuza părăseşte Bucureştiul două zile mai târziu. Unirea a fost consolidată prin aducerea la putere a principelui Carol de Hohenzollern.
 
Cuza și-a petrecut restul vieţii în exil, în oraşe precum Paris, Viena şi Florenţa. Şi-a dorit să revină în ţară, însă Carol considera că nu este oportun, din cauza situaţiei politice din acel moment.
 
Alexandru Ioan Cuza a murit la vârsta de 53 de ani, din cauza unui anevrism, departe de ţara noastră.

Sursa foto: historia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii