Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Soluții pentru tratarea balonării în mod natural

ro

29 Feb, 2016 00:00 1996 Marime text

Deseori se întâmplă, după ce ai mâncat, să simți că stomacul îți explodează. Asta se întâmplă fie pentru că în timpul mesei se fac unele greşeli cum ar fi că nu mesteci suficient, vorbeşti în timpul mesei, înghiţi aer, consumi băuturi carbogazoase, nu asociezi corect alimentele care se digeră greu şi care ajung să fermenteze. Există și posibilitatea ca persoana în cauză să sufere de colon iritabil şi constipaţie. Plantele carminative sunt cele mai bune remedii naturiste în acest caz pentru că favorizează eliminarea gazelor.

Cărbunele medicinal are o mare putere de a absorbi gazele. Se ia după masă, dar trebuie avut în vedere că în combinație cu alte medicamente, le scade eficienţa. E bine să iei acele medicamente la o distanţă de cel puţin două ore.

Potasiul ajută la reglarea nivelului de fluide din corp, pentru a evita balonarea. Alimentele care conțin din plin acest ingredient sunt bananele, mango, spanacul, roșiile, nucile și asparagus. Cel din urmă conține și un aminoacid cu efect de diuretic – perfect pentru a elimina lichidul în exces.

Unul din cele mai eficiente remedii este ghimbirul care stimulează enzimele necesare digestiei, reduce durerile şi  spasmele intestinale, elimină gazele. O poţi consuma în stare proaspătă, dată pe răzătoare şi adăugată în limonadă, sau câteva feliuţe adăugate ca atare în mâncare. Există ghimbir şi sub formă de tinctură, care se ia diluată în apă (o linguriţă la 100 ml), de trei ori pe zi.

Muşeţelul şi feniculul sunt alte ceaiuri medicinale utile în balonare. Muşeţelul are efecte antiinflamatoare, calmante, uşor sedative, iar feniculul reduce şi el crampele stomacale, fiind recomandat celor cu un stomac sensibil. Din fenicul, se prepară o infuzie din jumătate de linguriţă de fructe la 200 ml de apă fierbinte. Și coriandrul se bea tot sub formă de infuzie, pe care o prepari dintr-o linguriţă de fructe zdrobite la 250 ml de apă fiartă.

Pudra din rădăcină de boz este unul dintre cele mai puternice purgative și detoxifiante naturale. In­­ten­­sifică procesele de eliminare și de trans­­pirație.
Chimenul (consumat sub formă de infuzie) favorizează digestia, împiedică acumularea de gaze în intestine și apără mucoasa gastrică de atacul sucurilor acide produse în timpul digestiei. Mestecând câteva semințe de chimen, poți scăpa de balonare, crampe și greață. Acest remediu poate fi administrat și copiilor.
Păpădia stimu­­lea­­ză se­­cre­­țiile pancreatice și digestia și are efect laxativ. Se con­sumă fie sub formă de infuzie (două – trei căni pe zi), fie ca tinctură (se pun 20 – 30 de pi­cături în 150 ml de apă și se administrează de trei ori pe zi, înainte de masă).
Semințele de mărar te scapă de neplăcerile cauzate de o masă copioasă și o indigestie deficitară. Se consumă sub forma de infuzie. De asemenea, acest remediu poate fi administrat si copiilor.
Ceaiul de cicoare sti­­mulează se­­creția biliară, este hepatoprotector și un bun laxativ. Această plantă e folo­­sită și pentru eliminarea viermilor intestinali.
Puternic stimulator al digestiei, ceaiul de pelin este și un detoxifiant al organismului, pentru că favorizează se­­creția bi­­liara. Mai ajuta la eliminarea viermilor intestinali si are efect antiseptic.
Oregano și ruda lui apropiată, măghiranul, sunt condimente foarte populare și se numără printre ce­le mai puternice antiseptice naturale. Infuzia pre­­pa­­rată din ră­­dăcină de lemn dulce are o acțiune favora­­bilă a­­supra digestiei, protejând mucoasa gastrică și duodenală. Extractul din rădăcină de lemn dulce mai este folosit în caz de ulcer. Feniculul conține u­­leiuri e­­sen­­ți­ale care cresc pofta de mâncare și stimu­lează se­­creția enzimelor digestive. Se­min­țele sunt folosite în caz de indigestie, con­­sti­­pație și dureri abdominale, pentru că ajută la eliminarea toxinelor.
Infuzia din pulbere de rubarbă e laxativă, ajută la detoxi­fierea organismului și la eliminarea viermilor intestinali, are acțiune tonică asupra sistemului digestiv și tra­tează dizenteria, dispepsia și dischinezia biliară.

Pentru a evita totuși astfel de probleme digestive, trebuie ocolite anumite alimente și nu numai. Îndulcitorii artificiali și băuturile carbogazoase trebuie evitate, mai ales în timpul mesei și seara. Un masaj abdominal ar ajuta mult organismul, iar probioticele (bacteriile bune, găsite în suplimente și în iaurt) te scapă de balonare cât ai clipi. Un studiu a arătat că femeile care suferă de sindromul colonului iritabil – dureri abdominale, balonare, constipație și/sau diaree – au văzut o îmbunătățire după ce au luat probioticul B. infantis timp de patru săptămâni.

Sursa: Voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii