Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:11 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vitamina E – carenţă şi surse

ro

23 Jun, 2014 18:21 1739 Marime text
Vitamina E, considerată vitamina reproducerii, este liposolubilă, antioxidantă şi renumită pentru rolul său în păstrarea tinereţii. Datorită efectului antioxidant, vitamina E încetineşte procesul de îmbătrânire, protejează membranele celulare şi descompune toxinele.
Carenţa de vitamina E se manifestă prin tulburări hematologice, precum hemoragii, anemie hemolitică, varice, tulburări ale funcţiei de reproducere (sterilitate, infertilitate, avorturi spontane), tulburări oftalmologice (miopie şi alterarea retinei), tulburări neurologice şi neuromusculare, dar şi tulburări cutanate (eczeme şi ulceraţii). De asemenea, bolile cardiace, precum angina pectorală, ateroscleroza, pot apărea din cauza deficienţei vitaminei E.
Dintre sursele animale, mai bogate în vitamine E, sunt produsele lactate, gălbenuşul de ou şi untura de peşte. Legumele bogate în vitamine E sunt cele de culoare verde, cum ar salata verde, spanacul, varza de Bruxelles şi mazărea crudă. Alte surse vegetale mai sunt germenii de cereale, seminţele de floarea-soarelui, uleiul de cătină, margarina vegetală, uleiurile vegetale (de soia, porumb şi susan), alunele, migdalele, nucile, bananele şi afinele.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii