Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:54 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Varza albă, o legumă cu multiple calități

ro

20 Jul, 2017 00:00 2184 Marime text
Varza albă este cunoscută de pe vremea grecilor și a romanilor, care îi recunoșteau proprietățile medicinale. Specialiștii susțin, în prezent că varza are rol terapeutic în numeroase afecțiuni, conform Agerpres.ro.

În varza albă există cantități mari de apă, dar și substanțe tonice precum: proteine, glucide, vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K,) și săruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod și cobalt).

Varza albă poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât și gătită, fără să își piardă calitățile nutritive.
Nutriționiști o consideră una dintre cele mai vechi legume ce poate fi considerată un medicament naturist anticancerigen. Leguma este recomandată în peste 100 de afecțiuni ale organismului în funcție de tipul de varză.

Varza albă, sortimentul românesc, este un aliment nutritiv, energizant, remineralizant, diuretic, antihemoragic, antiseptic, cicatrizant, antidiabetic și antianemic, potrivit www.dietetik.ro. Este o legumă mai bogată în vitamina C decât portocalele și are puține calorii.
Conține multe substanțe cu efect antioxidant care previn apariția cancerului și a bolilor de inimă prin neutralizarea radicalilor liberi. Mai multe studii de medicină experimentală au demonstrat că tratamentele cu compușii pe bază de sulf prezenți în varză determină remisia tumorilor maligne mamare, într-un procentaj de cel puțin 40%. Varza se remarcă prin concentrația mare de compuși anticancerigeni, precum lupeolul, sinigrina și sulforafanul, ce stimulează activitatea enzimelor care inhibă creșterea tumorilor canceroase.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii