Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:36 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

csid.ro Tu cum te protejezi de infecţiile HPV?

ro

02 Jun, 2015 08:30 2557 Marime text


Infecţia cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infecţii transmise pe cale sexuală, până la 80% dintre persoanele active din punct de vedere sexual contactând o astfel de infecţie la un moment dat în viaţă. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, acestea cauzând diverse afecţiuni, de la negi la cancer de col uterin.

Virusurile Papiloma Umane sunt virusuri mici, care infectează epiteliul cutanat şi cauzează negi (condiloame). Există două tipuriv de HPV: virusurile non-oncogenice, cu risc scăzut şi virusuri cu risc ridicat, asociate cu dezvoltarea leziunilor canceroase. Tipurile din prima categorie pot cauza leziuni  benigne sau minore la nivelul celulelor cervixului, condiloame genitale şi leziuni laringeale.

Virusurile Papiloma Umane cu risc ridicat pot cauza anomalii grave la nivelul celulelor cervixului, aceste anomalii fiind precursoare cancerului de col uterin.

Cum se transmite virusul şi care sunt simptomele?

Virusul se transmite prin contactul sexual cu o persoană infectată, chiar dacă aceasta prezintă sau nu simptome, iar manifestările infecţiei pot apărea şi peste ani de la momentul infectării. Există o serie de factori care au legătură cu persistenta infecţiilor cu HPV oncogene în cazul femeilor, precum numărul mare de sarcini, fumatul, alimentaţia deficitară, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, dar şi existenţa altor infecţii cu transmitere sexuală. De asemenea, există şi alţi cofactori care pot face că infecţia cu HPV să progreseze spre cancer, precum infecţia simultană cu mai multe tipuri de HPV oncogenice sau încărcătura virală mare.

„Manifestările clinice ale infecţiei cu HPV includ condiloame anogenitale, leziuni precursoare cancerului de col uterin precum neoplazia intraepiteliala cervicală, dar şi mai multe tipuri de cancer. Diferitele tipuri de HPV pot cauza negi în diferite părţi ale corpului. Spre exemplu, un anumit tip de HPV cauzează negi plantar, în timp ce alte tipuri sunt responsabile pentru negii care apar pe faţă şi gât. Mai mult de 40 de tulpini ale virusului HPV afectează zona genitală.”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Articolul integral îl puteți citi pe csid.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii