Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Tehnica Bowen, cea mai modernă terapie de vindecare

ro

19 Apr, 2015 00:00 8792 Marime text
Traiul zilnic agitat al secolului XXI provoacă lumea ştiinţifică să descopere şi să pună în aplicare noi metode de relaxare, atât a corpului,cât şi a minţii şi spiritului. Dacă tehnicile clasice de eliminare a stresului care ţin de mişcare cele care ţin de rutina mersului la diferite cabinete de cosmetică, au devenit deja parte a stilului actual de viaţă al omului modern, ştiinţa dezvoltă pe zi ce trece şi alte metode prin care ne putem găsi echilibrul fizic şi psihic. Una din cele mai noi şi de succes terapii pe val la acest moment în întreaga lume, dar  şi una dintre cele mai profunde concepte terapeutice existente este tehnica Bowen care se practică cu succes şi la Constanţa. Spre deosebire de celelalte terapii manuale, tehnica Bowen nu foloseşte manipulări în forţă iar terapeutul nu forţează organismul pacientului să execute o comandă, ci permite acestuia să întreprindă acele acţiuni necesare pentru a se auto-vindeca, în propriul sau ritm.

Potrivit www.greenapples.ro, tehnica Bowen este un concept nou în manipularea corporală, nu derivă şi nici nu este similară nici unei alte modalităţi de abordare fizică. Aceasta se bazează pe teoria conform căreia, odată ce s-a realizat relaxarea totală a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a redresa orice problemă a corpului şi a minţii, prin readucerea acestora la echilibru şi armonie.

Tehnica Bowen este o formulă unică de reechilibrare neuro-musculară. Lucrează atât prin sistemul nervos, la nivel structural şi muscular, cât şi prin sistemul circulator şi limfatic. Este recunoscută pentru eficienţa sa în tratarea afecţiunilor interne şi reducerea duratei convalescenţei.

Un tratament Bowen constă în aplicarea unor mişcări delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice, asupra muşchilor şi ţesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o îmbrăcăminte uşoară. Prin aplicarea acestor mişcări se transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, recuperând memoria celulară a unei stări ideale de relaxare şi echilibru.

Pacientul poate fi culcat pe un pat sau pe o masă de masaj, acoperit, într-o poziţie confortabilă, dar tratamentul Bowen se poate aplica şi unui pacient aşezat pe scaun. Între fiecare dintre seturile de mişcări există câteva minute de pauză, în care pacientul se odihneşte, singur. Organismul său are astfel timpul necesar pentru a prelucra mesajele declanşate de mişcările Bowen şi a iniţia procesul de vindecare. Rezultatele pot fi remarcabile chiar de la prima şedinţă.

Tratamentele se aplică, de regulă, la interval de şapte zile. De cele mai multe ori, sunt necesare doar câteva şedinţe de tratament, în cazul afecţiunilor acute. Terapeutul se poate concentra pe o problema specifică sau se poate adresa organismului ca un întreg, într-o maniera holistică.

În cazul tehnicii Bowen nu se folosesc manipulări în forţă iar terapeutul nu forţează organismul pacientului să execute o comandă, ci permite acestuia să întreprindă acele acţiuni necesare pentru a se autovindeca, în propriul sau ritm.

Ce putem trata cu Terapia Bowen

Acest tip de terapie este potrivită şi folositoare oricui, de la nou-născuţi la persoane în vârst㸠oferind alinare sportivilor, femeilor însărcinate şi persoanelor cu nevoi speciale. În plus, se adresează organismului la nivel fizic, chimic, mental şi emoţional. Are un efect de relaxare foarte profundă, la nivelul întregului corp şi facilitează declanşarea mecanismului de auto-vindecare.
Rezultatele sunt spectaculoase în cazul tratării copiilor şi animalelor, deci efectul Placebo nu poate intra în discuţie.  Efectele cele mai bune prin aplicarea terapiei Bowen se cunosc în tratarea afecţiunilor acute, cronice, neurologice sau psiho-somatice. De asemenea, această terapie şi-a dovedit eficacitatea în cazul problemelor scheleto-musculare şi articulare (accidentari sportive, sciatică, umăr înţepenit, probleme la genunchi, luxaţii ale gleznei, restricţie de mişcare a gâtului, dureri de spate, boli profesionale). S-au observat efecte şi în cazul afecţiunilor organelor interne (probleme la rinichi, ficat, vezica biliara, stomac si intestine), infertilitate, chisturi ovariene şi fibroame uterine, dezechilibre hormonale şi emoţionale, stres şi oboseală cronică, migrene şi dureri de cap, afecţiuni respiratorii, bronşite şi astm, boli ale sistemului imunitar, sechele după accidente vasculare, alergii, rinite,  afecţiuni neurologice, dar şi multe alte afecţiuni.

Trebuie ştiut faptul că tehnica Bowen este o modalitate complementară de vindecare, în sensul că potenţează şi completează tratamentele alopate, fără ca efectele sale să fie influenţate de acestea. Mecanismele declanşate de un tratament Bowen în cadrul sistemului nervos sunt foarte subtile, iar corpul continuă să lucreze chiar şi câteva zile după şedinţă. Din acest motiv este ideal să se evite alte terapii corporale înainte şi după o şedinţă Bowen, pentru ca reacţia organismului la tratamentul Bowen să nu fie întreruptă.

Sursa: Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii