Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Sunătoarea, Un antidepresiv fără efecte adverse

ro

15 Mar, 2015 00:00 1810 Marime text
Sunătoarea sau pojarnița este una din plantele cele mai folosite din întreaga lume pentru proprietățile sale curative, având efecte minunate atât asupra trupului, cât și asupra echilibrului emoțional. Afecțiunile care pot fi tratate și prevenite prin consumul  acestei plante sub diverse forme, ceai sau capsulele, sunt multiple. Sunătoarea este un excelent sedativ, antiseptic, astringent, antiinflamator, vasodilatator, cicatrizant, afrodisiac și antidepresiv. În Grecia antică era folosită în lupta cu febra, la curăţarea rănilor şi la tratarea arsurilor superficiale

Sunătoarea conține mai mulți compuși care o transformă într-o plantă miraculoasă. Planta conține peste 15 compuși activi, printre care colina, acidul valerianic, saponinele, uleiurile volatile. Saponinele au proprietăți expectorante și febrifuge, așadar ceaiul de sunătoare este foarte indicat în tratarea răcelilor și a virozelor. De asemenea, substanțele amare din sunătoare îi atribuie acesteia proprietăți care stimulează digestia, tratează hemoroizii și alungă paraziții intestinali. Mai mult, acidul clorogenic și cafeic are proprietăți antiinflamatoare și cicatrizante, iar flavonoidele prețioase conținute de această plantă îi atribuie acesteia proprietăți vasodilatatoare și hipotensoare cardiace. Hiperforina este substanța antidepresivă și antinevralgică, iar hipericina este un antiseptic urinar excelent. Uleiul eteric atribuie acestei plante proprietăți astringente și cicatrizante la nivel extern.

Tulburările de somn şi depresia se pot ameliora

Sunătoarea este o plantă utilizată din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale terapeutice foarte importante. Este un excelent calmant, fiind recunoscută pentru calmarea migrenelor, combaterea depresiei, alungarea durerilor de cap, a nevrozelor, tratarea isteriei și a nevralgiilor faciale. De asemenea, persoanele care suferă de somnambulism, anxietate, tulburări de vorbire, traumatisme craniene își pot trata aceste afecțiuni cu ajutorul tratamentului cu produse din sunătoare. Tulburările de somn și depresia sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ale secolului în care ne aflăm, așadar somnul agitat poate fi tratat cu ajutorul unei cure cu tinctură de sunătoare. O astfel de cură poate trata foarte multe afecțiuni ale sistemului nervos, precum și depresii biologice. De asemenea, se mai poate face o cură cu infuzie de sunătoare, pentru a combate îngrășarea care poate apărea pe sistem nervos.
Strămoșii noștri foloseau sunătoarea pentru proprietățile sale afrodisiace, mai ales asupra bărbaților și, de asemenea, pentru a aduce liniștea sufletească și un somn plăcut și relaxant celui care o consumă. Până și vechii egipteni foloseau sunătoarea pentru proprietățile vindecătoare ale afecțiunilor cardiovasculare și biliare.

Boala Parkinson este cauzată, printre altele, de o disfuncţie a dopaminei. Ceaiul de sunătoare ajută la stimularea nivelului de dopamină, iar activitatea antioxidantă tratează degenerarea neuronală.

Poate anula efectul contraceptivelor

Totuşi, în ultimii ani, studiile au demonstrat o legătură directă între consumul de sunătoare şi efectele scăzute în cazul pilulelor şi al implanturilor contraceptive, care pot avea drept consecinţă apariţia unor sarcini nedorite. Avertizarea se referă la implanturile contraceptive şi la pilule contraceptive cu progesteron sau combinate. Nu se ştie încă dacă sunătoarea reduce şi efectul dispozitivelor contraceptive intrauterine, cum ar fi steriletul. Deocamdată, nu există suficiente date pentru a se putea emite o avertizare şi în acest sens. De asemenea, efectul acestei plante poate interfera cu alte tratamente, reducându-le efectul. Astfel, se cunoaşte faptul că reduce efectele medicamentelor imunosupresoare, ceea ce ar putea determina respingerea unor transplanturi.

Se recomandă ca persoanele cu ten deschis să evite expunerea la soare sau alte surse de radiaţii ultraviolete în timpul tratamentului cu sunătoare, deoarece poate cauza fotosensibilitate. De asemenea, trebuie evitate băuturile alcoolice.

Sursa: voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii