Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:01 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Sfecla roşie, o sursă valoroasă de nutrienţi

ro

24 Jun, 2015 13:22 2650 Marime text
Rădăcina de sfeclă este una dintre cele mai recomandate legume de către nutriţionişti. Sfecla roşie conţine magneziu, fosfor, sodiu, potasiu, calciu, cupru, seleniu, zinc, fier şi mangan, vitaminele A, B şi C. Silicaţii (derivaţi ai dioxidului de siliciu) prezenţi în sfeclă ajută organismul să utilizeze mai bine calciul şi participă la fortifierea sistemului osos, a părului şi a pielii. Betanina din sfeclă are efecte dovedite în lupta contra tumorilor de piele şi de ficat, iar compuşii fenolici şi antioxidanţii previn degradarea AND-ului şi ajută la eliminarea radicalilor liberi.
 
Sucul obţinut din rădăcina de sfeclă roşie are efecte benefice în special pentru circulaţia sângelui, micşorând presiunea sanguină în câteva ore, datorită nitraţilor. Sfecla roşie conţine şi betaină, un nutrient care ajută la protejarea celulelor, proteinelor şi enzimelor de stresul din mediul înconjurător, combate inflamaţiile şi scade riscul apariţiilor bolilor cronice.
 
De asemenea, sfecla roşie creşte rezistenţa la efort, întăreşte sistemul imunitar, susţine funcţia de detoxifiere a ficatului. Substanţele conţinute de sfecla roşie stimulează funcţionarea celulelor hepatice şi protejează ficatul şi căile biliare, îmbunătăţind astfel funcţionarea ficatului şi a vezicii urinare. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii