Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vitamina B1, sănătate curată Sezonul legumelor

ro

05 Jun, 2015 00:00 2063 Marime text
Nutriţioniştii ne sfătuiesc să profităm din plin de sezonul legumelor proaspete, acestea fiind unele dintre cele mai sănătoase alimente pentru organismul uman, pe lângă faptul că sunt săţioase şi delicioase.
 
Aproape toate vitaminele B (B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12) se găsesc în plante şi legume precum spanacul, varza, salata verde, cartoful, roşia, mazărea, fasolea. Vitamina B1 este cunoscută pentru acţiunea ei la nivelul muşchilor, contribuind la transformarea grăsimilor în energie.
Aceasta se poate găsi atât în produse de origine animală (peşte gras, peşte semigras: păstrăv, biban, ştiucă, somn, cegă, lin, dar şi carne de porc, carne de pasăre sau icre), cât şi în produse de origine vegetală.
 
Principale plante şi legume în care se regăseşte vitamina B1 sunt varza de Bruxelles, coaja cerealelor, tărâţele de secară, ciupercile, tărâţele de porumb, spanacul, tărâţele de grâu, roşiile, tărâţele de orez, orzul şi, bineînţeles, fructele în general.
Medicii atrag atenţia că, atunci când organismul înregistrează deficienţe de vitamina B1, apar simptome ca lipsa poftei de mâncare şi slăbirea muşchilor.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii