Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Vitamina B12, rol major în buna funcţionare a sistemului nervos

ro

26 Sep, 2015 17:53 1761 Marime text
Vitamina B12 are un rol major în buna funcţionare a sistemului nervos, ajutând astfel la formarea tecii de mielină ce înveleşte fibrele nervoase, esenţiale pentru transmiterea de impulsuri în tot corpul. Vitamina B12 reprezintă un aliat preţios în menţinerea acuitătii simţului tactil şi auditiv, în percepţia durerii, în echilibru. De asemenea, ea contribuie la funcţionarea normală a celulelor, în special a celor din măduva osoasă, participă activ la metabolismul proteinelor, lipidelor şi glucidelor. Tot ea ajută în procesul de reînnoire celulară, la sinteza fierului, vitaminei C, acidului pantotenic, folic, precum şi la sinteza vitaminei B15.
 
Pe de altă parte, această vitamină are acţiune benefică asupra tractului gastrointestinal, ea împiedică depunerea grăsimilor în ficat şi intervine în procesul de maturizare a globulelor roşii, înlăturând astfel oboseala şi anemia. Necesarul de vitamina B12 al organismului este foarte mic. Societatea de nutriţie din România recomandă un aport de două micrograme/zi la adultul obişnuit, de 2,6 micrograme/zi la femeile însărcinate
 
Vitamina B12 se găseşte îndeosebi în produsele de origine animală, precum carne de pui, vită, porc, mai ales în ficat, dar şi în lapte, ouă, fructe de mare (crabi, stridii, scoici), somon şi ton.  
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii