Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Vinariţa ajută la combaterea insomniei

ro

20 Apr, 2016 00:00 984 Marime text

 
Vinariţa este o plantă erbacee, perenă, aparţinând familiei rubiaceelor. Florile sunt mici, de culoarea albă, iar frunzele degajă un miros de cumarină, o substanţă cu miros de fân cosit. Vinariţa creşte la umbra pădurilor, în tufărişuri, pe locul fostelor exploatări forestiere. În scop medicinal, se foloseşte întreaga plantă, dar mai ales vârfurile tinere, cu flori pe ele. Recoltarea se face în luna iunie.
 
Cele mai importante substanţe conţinute de această plantă sunt cumarină, tanini, glucozide, vitamina C, uleiuri eterice, compuşi amari. Datorită calităţilor sale tranchilizante şi sedative, vinariţa este utilizată în stări de insomnie, neurastenie, melancolie, isterie. Preparatele pe bază de vinariţă au un rol important în terapiile privind restabilirea ritmului cardiac, fiind eficiente şi în dizolvarea şi sfărâmarea calculilor renali, în icter, hidropizie, litiază urinară, scarlatină, rujeolă.
 
Vinariţa poate fi administrată şi în indigestii, fiind un agent de curăţire şi revigorare a sistemului gastro-intestinal. De asemenea, această plantă este cunoscută, în special, prin calităţile sale de somnifer, cât şi prin efectele sale în privinţa calculilor renali. Tot ea stimulează circulaţia sângelui, este eficientă în cazuri de tahicardie, afecţiuni ale pancreasului şi splinei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii