Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:27 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Rolul calciului în organism

ro

04 Aug, 2016 00:00 1153 Marime text


Calciul este cel mai abundent mineral din organism, el reprezentând circa 1-2% din greutatea corporală (aproximativ 1 kg la o persoană adultă), din care 99% se găseşte în oase şi în dinţi, în timp ce 1% se află în sânge şi în lichidele din interiorul şi exteriorul unor celule. Deşi principalul rol al calciului este întărirea oaselor şi a danturii, există şi alte beneficii importante. Aşadar, acest mineral combate oboseala, îmbunătăţeşte memoria şi sănătatea mintală, favorizează contracţiile musculare, previne riscul de cancer de colon, reglează pulsul sau ritmul cardiac.
 
Cele mai bune surse de calciu sunt laptele, derivatele lactate, ouăle şi peştele care se consumă cu tot cu oase. Printre cele mai importante surse vegetale se numără seminţele de susan, mac şi cele de floarea soarelui, legumele verzi (algele, frunzele de pătrunjel, varza creaţă, broccoli, andivele), fructele oleaginoase (migdalele, alunele, nucile de Brazilia), tofu, boabele de soia, fasolea albă boabe, pudra de roşcove, smochinele uscate.      
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii