Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:31 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Remedii naturiste - Mărul lupului, planta care poate vindeca tumori canceroase şi infecţii greu tratabile

ro

06 Apr, 2015 00:00 15367 Marime text
În zona de vest a ţării i se spune mărul-lupului, în sudul Moldovei, curcubeţică, iar pe malul Dunării, buruiana de remf. Creşte prin vii, la margini de câmp şi prin locuri virane. Este înaltă de jumătate de metru, uneori mai mult, iar frunzele ei amintesc oarecum de cele ale fasolei. Are florile galbene, un miros foarte puternic şi destul de înecăcios, tocmai din acest motiv este ocolită de insectele dăunătoare, precum şi de bolile virale şi bacteriene ale plantelor.

Este, se pare, una dintre cele mai puternice plante medicinale din flora autohtonă. Lista afecţiunilor vindecate prin folosirea acesteia este impresionantă: de la boli hepatice şi infecţii recidivante la dermatoze rezistente la orice altă formă de tratament, tumori benigne şi maligne sau boli ginecologice. Planta a fost utilizată încă din Egiptul antic pentru muşcăturile de şarpe şi, mai târziu, în provocarea contracţiilor uterine la naştere.

Mărul-lupului are şi acţiuni nefaste, fără a fi atât de toxic ca spânzul, mătrăguna sau rostopasca. Mai exact, poate afecta rinichii şi tubul digestiv. În doze mici, de până la 1,5 grame pe zi pentru un adult, administrat o perioadă limitată de timp (maximum o lună), nu prezintă niciun inconvenient, fiind chiar un remediu rapid în tratarea mai multor tipuri de cancer, pulmonar, de piele, la sân şi la intestin, a hepatitelor virale, precum şi a infecţiilor intestinale. Acţiunea sa în ceea ce priveşte cancerul se referă la rolul său de stimulent al imunităţii, mai ales a fagocitozei, una dintre fazele principale ale procesului de imunizare. Totul cu o singură condiţie: să se respecte dozele recomandate în funcţie de greutatea corporală, de tipul şi de stadiul bolii. În caz contrar, planta devine toxică. Singurul care este în măsură să prescrie şi să conducă acest tratament este medicul curant. Însă, tratamentele externe sunt lipsite de riscuri, au o eficienţă foarte mare şi se aplică unei game foarte largi de boli.

Cele mai uzuale tratamente externe care se pot aplica folosind mărul-lupului sunt cele referitoare la cicatrizarea estetică a rănilor sau a tăieturilor în urma unor intervenţii chirurgicale. Modul de aplicare este simplu: se pune pe locul afectat o cataplasmă cu tătăneasă şi mărul-lupului o dată pe zi, ţinându-se vreme de o oră. Viteza de vindecare va creşte simţitor, iar cicatricele vor deveni cu timpul abia vizibile. De asemenea, rănile care nu se închid sunt tratate cu astfel de comprese cu tinctură de mărul-lupului. Un tifon bine îmbibat cu tinctură se pune pe locul afectat vreme de 30 de minute, după care se îndepărtează compresa şi se lasă pielea să se usuce jumătate de oră. Printre efectele benefice pe care le poate avea putem enumera cele referitoare la tratarea cancerui intestinal, genital, de rect, de prostată. Se pot obţine rezultate prin efectuarea de clismele cu mărul-lupului, făcute o dată la două zile sau zilnic băi de şezut. De asemenea, în cazul cancerului esofagian sau al celui de la limbă tratamentul este gargara cu ceai de mărul-lupului, tătăneasă şi muşeţel, preparat întocmai ca şi cel pentru clisme. Pentru cancerul de piele se face o dată la două zile o clismă cu mărul-lupului şi, în plus, se aplică zilnic o cataplasmă cu tătăneasă şi mărul-lupului. Aplicarea cataplasmelor se repetă până la dispariţia totală a leziunii. Spălături vaginale  cu un astfel de ceai se pot face pentru infecţii genitale cu papiloma virus sau chlamidya, timp de şapte – zece zile, cu două săptămâni de pauză pentru refacerea florei vaginale. La bărbaţi se fac zilnic băi de şezut cu mărul-lupului, pentru sporirea imunităţii locale. Mai ales în infecţii cu chlamidya şi în cele bacteriene va fi respectat cu stricteţe tratamentul cu antibiotice prescris de medic, cele două terapii mergând foarte bine în paralel.

Este un tratament deosebit pentru rănile purulente, greu vindecabile la degetele de la mâini şi de la picioare pentru care se foloseşte tinctură de mărul-lupului. Efectele sunt vizibile  în câteva zile. De asemenea, vindecă abcese, furuncule, eczeme infecţioase rezistente la alte forme de tratament, pentru care se cataplasme. Este un tratament eficient şi contra hemoroizilor, mai exact unguentul din această plantă.  –

Intoxicaţia cu mărul-lupului

Pe lângă efectele pozitive în diferite afecţiuni, cei care folosesc această plantă intern trebuie să ţină cont că pot apărea probleme atunci când se depăşeşte doza de şase grame pe zi. Manifestările specifice intoxicaţiei sunt greaţă, vărsături, scaune numeroase urinări dese, inflamaţii severe ale rinichilor, tulburări circulatorii. Tratamentul constă în vomă terapeutică (spălături gastrice), administrarea de cărbune medicinal, producerea unei purgaţii puternice. Utilizat extern, nu prezintă nici un fel de inconveniente, cu condiţia să fim atenţi ca manipularea şi depozitarea să fie corecte.

Sursa: Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii