Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate La ce te ajută preparatele din scoarţă de stejar

ro

01 Oct, 2015 00:00 1649 Marime text
Stejarul, un arbore foios, înalt, care poate ajunge la o înălţime de peste 50 de metri, face parte din familia fagaceelor şi are o coroană bogată cu frunze lobate. Are, de asemenea, o scoarţă colorată diferit în funcţie de vârsta pe care o are. În scop medicinal, se recoltează scoarţa stejarului, care are în compoziţia sa rezine, acid galic, substanţe amare, substanţe pectice, hidraţi de carbon şi acid elagic.
 
Datorită proprietăţilor dezinfectante, hemostatice, astringente şi antiseptice, preparatele din scoarţă de stejar sunt recomandate în cazuri de hemoragii, degerături, arsuri, melene, diaree sau seboree. Prin prisma substanţelor conţinute, scoarţa de stejar este recomandată, totodată, în enterită, gastrită, ulcer gastric şi duodenal, hemoroizi, precum şi în faringite, stomatite, gingivite, plăgi, degerături, arsuri, dar şi pentru combaterea transpiraţiei excesive la nivelul picioarelor.
 
Pentru tratarea stomatitelor, faringitei şi gingivitei, se face gargară cu decoct preparat din trei linguriţe de scoarţă mărunţită, la o cană cu apă, iar pentru tratarea hemoroizilor şi a degerăturilor, se fac spălături locale cu un decoct preparat din 20-30 de grame de scoarţă de stejar la un litru de apă.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii