Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Importanţa seleniului pentru organism

ro

30 Dec, 2014 10:48 1710 Marime text
Seleniul, un oligoelement esenţial pentru organism, îndeplineşte o mulţime de roluri, printre acestea numărându-se prevenirea şi degradarea celulelor, mai ales în cazul expunerii la radiaţiile ionizante şi la razele ultraviolete, protejarea hemoglobinei din celulele roşii, eliminarea metalelor grele din organism, precum mercur şi plumb. De asemenea, acest mineral menţine elasticitatea ţesuturilor, tinereţea, tonusul şi supleţea corpului, previne apariţia ridurilor şi, totodată, este folosit în tratamentul unor afecţiuni ale pielii, cum ar fi mătreaţa.
 
Prin acţiunea selenoproteinelor care previn oxidarea lipidelor sanguine, seleniul reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi stimulează creşterea HDL în sânge. În acelaşi timp, are un rol important în ceea ce priveşte reglarea activităţii glandei tiroide, prin participarea la unele reacţii de metabolizare a hormonilor tiroidieni. Seleniul contribuie la formarea globulelor albe din sânge, îmbunătăţind capacitatea organismului de a lupta cu infecţiile şi agenţii patogeni.
 
Seleniul este necesar şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, pentru producerea unor substanţe care controlează procesele inflamatorii din corp şi care influenţează presiunea sângelui. Cele mai mari cantităţi de seleniu se găsesc în nucile caju, cerealele integrale, orezul brun, broccoli, produsele lactate, ceapă, spanac, linte şi banane. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii