Pentru perioada Paştelui
informaţii utile, tradiţii, program magazine
21:56 20 07 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Sănătate Dovlecelul, un veritabil pansament gastric

ro

13 Apr, 2016 00:00 734 Marime text
Dovlecelul face parte din familia cucurbitaceelor, împreună cu pepenele, castravetele şi dovleacul. În Europa a început să fie cultivat în Evul Mediu şi încă de pe atunci a fost apreciat pentru valoarea sa terapeutică. Deşi nu are o valoare nutritivă foarte ridicată sau indice de saţietate mare, dovlecelul reprezintă o sursă bună de potasiu, fosfor şi vitamine. Majoritatea vitaminelor, a mineralelor şi a altor substanţe active (enzime, flavonoide) sunt depozitate în coajă, deci nu trebuie decojiţi.
 
Seminţele conţin lecitină, enzime, seleniu, nu sunt iritante şi au proprietăţi antihelmintice, emoliente şi calmante. Dovlecelul, prin prima proprietăţilor sale, elimină viermii intestinali, precum tenia şi ascarizii. Datorită conţinutului mic de amidon, dovlecelul poate fi consumat şi în stare crudă. Anumite substanţe din coaja lor (cumarinele, în special) împiedică formarea trombilor şi migrarea lor prin sistemul vascular.
 
Dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat în gastrite, ulcere şi alte afecţiuni ale aparatului digestiv. Fiind bogat în fibre de calitate, în potasiu şi apă, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietăţi diuretice şi se digeră foarte uşor. Datorită conţinutului bogat în carotenoizi, menţine sănătatea ochilor, încetineşte procesul de îmbătrânire, îmbunătăţeşte memoria şi reduce procesele infecţioase. De asemenea, scade tensiunea arterială şi previne bolile de inimă.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii