Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Consumul de fistic previne bolile cardiovasculare

ro

06 Nov, 2015 00:00 1430 Marime text
Originar din Asia Centrală, fisticul este un arbore de dimensiuni mici, care poate atinge zece metri înălţime, are frunze lungi şi penate de 10-20 cm lungime. Pentru a putea produce fructe, arborele are nevoie în jur de şapte, zece ani. Fisticul conţine carbohidraţi, proteine, grăsimi, fibre dietetice, fosfor, potasiu, tiamină, betacaroten, luteină, minerale, precum calciu, fier, magneziu, zinc, vitaminele B6, A, C şi E. De asemenea, are un conţinut bogat de potasiu, care poate diminua nivelul hormonului stresului cortizol. În plus, fisticul conţine mai puţine calorii decât nucile sau migdalele.
 
Tot el reprezintă o sursă importantă de fitosteroli, compuşi bogaţi în antioxidanţi care luptă cu cancerul. Consumul de fistic ajută digestia, contribuie la controlul diabetului, previne bolile cardiovasculare, este eficient în menţinerea greutăţii corporale  şi creşte capacitatea de asimilare a fierului în organism. Pe de altă parte, este eficient pentru persoanele cu piele uscată şi, în plus, are proprietăţi afrodisiace.
 
De asemenea, fisticul asigură o bună parte din necesarul în vitamina E al organismului, protejează celulele nervoase, reduce riscul de Parkinson, contribuie la regenerarea celulară, încetineşte procesul de îmbătrânire, reglează funcţia de reproducere şi tratează arsurile la stomac.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii