Pentru perioada Paştelui
informaţii utile, tradiţii, program magazine
09:36 24 07 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Sănătate Ceapa ajută la ameliorarea depresiei

ro

07 Nov, 2015 00:00 653 Marime text
Ceapa, una dintre cele mai folosite legume, face parte din familia liliaceae, alături de arpagic, praz şi usturoi. Este un aliment nutritiv dens, sărac în calorii, dar bogat în substanţe nutritive benefice, precum vitamine, minerale şi antioxidanţi. O cană de ceapă tocată conţine aproximativ 64 de calorii, 15 grame de carbohidraţi, zero grame de grăsimi, zero grame de colesterol, trei grame de fibre, şapte grame de zahăr, două grame de proteine şi zece% din cantitatea zilnică necesară de vitaminele C şi B6. Ceapa mai conţine şi cantităţi mici de calciu, fier, acid folic, magneziu, fosfor şi potasiu, precum şi antioxidanţii quercetina şi sulf. Are proprietăţi antibiotice, antiinflamatorii, antiseptice, antimicrobiene şi carminative.
Printre beneficiile pentru sănătate ale consumului de ceapă se află reducerea riscului de apariţie a anumitor tipuri de cancer, îmbunătăţirea stării de spirit şi menţinerea sănătăţii pielii şi a părului. Ceapa este o sursă importantă de vitamina C, care ajută la combaterea formării radicalilor liberi, substanţe incluse pe lista cauzelor apariţiei cancerului. De asemenea, aportul mare de fibre conţinut de ceapă este asociat cu reducerea riscului de apariţie a cancerului colorectal. Consumul frecvent de ceapă ajută la ameliorarea depresiei prin prevenirea excesului de homocisteină. Aceasta interferează cu producţia de serotonină, dopamină şi noradrenalină, care reglează nu doar starea de spirit, dar şi somnul.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii