Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:53 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Calomfirul combate migrena, dar este interzis în timpul sarcinii

ro

01 Feb, 2015 08:12 2102 Marime text
Denumire știinţifică: Tanacetum vulgare; Tanacetum parthenium; Crysanthemum vulgare; Crysanthemum balsamita.
Denumire populară: vetriceaua.

Prezentare. Calomfirul este o plantă erbacee, cu dezvoltare perenă, aparţinătoare de familia compozitelor. Are un rizom puternic, contorsionat. Tulpina aeriană este dreaptă și poate ajunge până la 1,5 metri înălţime, fiind  acoperită cu perișori foarte fini. Frunzele au formă ovală și sunt ușor crestate. Florile, de culoarea galbenă, se dezvoltă târziu, prin lunile august și septembrie. Această plantă se cultivă, adesea, pentru decor. Pentru nevoi  medicinale se recoltează partea aeriană și seminţele. Se prepară infuzie, pulbere, extracte, mixturi, cataplasme, tincturi.

Substanţe active importante: două substanţe specifice – tanacetonă și tanacetină, ulei eteric, flavone, tanozoide, substanţe amare.

Întrebuinţări. Preparatele pe bază de calomfir sunt cunoscute ca vermifuge. Ele au, însă, și alte proprietăţi, fiind antispasmodice, tonice, antiseptice. Unii specialiști recomandă preparatele de calomfir în afecţiuni renale și  digestive. Preparatele de calomfir sunt eficiente, de asemenea, în stimularea digestiei și în reechilibrarea ficatului. Potrivit unor observaţii mai vechi, aceste preparate au efecte și în dureri de tomac, reumatisme și gută, oboseală  accentuată, menstruaţie insuficientă (reglează hemoragia menstruală). Legat de această ultimă recomandare, trebuie menţionat și faptul că preparatele din calomfir pot provoca avortul. Totodată, se știe, prin tradiţie, că  preparatele de calomfir contribuie activ la asigurarea echilibrului psihic și nervos al femeilor aflate în suferinţe specifice, combătând stările de spirit confuze, de isterie, de tensiune nervoasă, migrenele. Calomfirul este o plantă ce  va fi utilizată cu precauţie, deoarece prin supradozare poate avea efecte toxice. Este interzisă utilizarea calomfirului în timpul sarcinii.

DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii