Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:07 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Calciul, un nutrient de bază pentru menţinerea sănătăţii optime la orice vârstă

ro

24 Apr, 2016 00:00 1519 Marime text
Calciul este cel mai abundent mineral care se regăseşte în corp şi un nutrient de bază pentru menţinerea sănătăţii optime la orice vârstă. Încă de la primele luni de viaţă ale copilului, deficitul de calciu poate provoca rahitismul până la vârste mai înaintate. Deşi calciul este asociat îndeosebi cu oasele şi dantura, în compoziţia cărora se găseşte în proporţie de 99%, acest mineral se află în toate organele corpului uman - sânge, muşchi, inimă, nervi.
 
Calciul întăreşte sistemul imunitar, oasele şi dantura, susţine structura scheletică a organismului, ajută la absorbţia nutrienţilor în organism. Tot el contribuie la transportul nutrienţilor spre organe, la o mai bună funcţionare a muşchilor, precum şi la funcţionarea optimă a sistemului nervos central. Printre alte beneficii ale calciului se numără dezvoltarea creierului şi a activităţii cerebrale, stabilizarea presiunii arteriale.
 
Cele mai importante surse de calciu sunt lactatele (lapte, brânză, iaurt), algele de mare, fructele oleaginoase (fistic, nuci, seminţe, migdale), smochinele, legumele verzi, cerealele integrale fortifiate, sucurile de fructe, peştele (somon, sardine). Dozele zilnice recomandate de calciu diferă în funcţie de vârstă, dar şi de anumite schimbări în evoluţia fiziologică a fiecărei persoane. De exemplu, copiii mici au nevoie de mai mult calciu pentru a creşte mari şi puternici, în timp ce femeile care intră la menopauză trebuie să-şi suplimenteze dozele de calciu, din cauza schimbărilor hormonale şi a riscului de osteoporoză.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii