Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:45 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Ricinul – beneficiile pentru sănătate şi pericolele consumului

ro

21 Apr, 2015 00:00 5478 Marime text
Puţini ştiu că binecunoscutul ricin, pe lângă efectele extraordinare la nivelul organismului, consumat atât intern, cât şi extern, poate fi periculos, chiar mortal, dacă nu sunt respectate cu stricteţe dozele şi indicaţiile terapeutice.

Numele botanic al plantei de ricinus provine din latină şi însemnă căpuşă. Cei mai mulţi cunosc însă această plantă sub denumirea de boabe de turbă, floare boierească, căpuşe, cârlig sau palma lui Hristos. Este o plantă tropicală oleaginoasă, originară din India şi Africa. În prezent este cultivată la noi în ţară în scop ornamental, industrial şi medicinal. Uleiul extras din seminţele de ricin are valoare terapeutică, dar este folosit şi drept combustibil, fiind solubil în alcool.

Seminţele de ricin conţin nenumărate substanţe importante pentru organismul uman, ogliceride, lectine, uleiuri vegetale, acidul ricinoleic, enzime, vitamina E, betacarotenoizi, lipide, proteine. Uleiul din seminţe de ricin se extrage în laboratoare specializate şi se foloseşte în uz intern doar în doza recomandată de medic (datorită marii toxicităţi) sau preparate standardizate bine dozate.

În literatura de specialitate regăsim despre proprietăţile acestui ulei faptul că este emolient şi hidratant, ajută la regenerarea şi creşterea părului, redă strălucirea acestuia, este fortifiant pentru păr, gene şi unghii, reduce uşor mâncărimile, fiind un foarte bun cicatrizant şi calmează iritaţiile. Datorită acidului ricinoleic, uleiul obţinut din seminţele de ricin are proprietăţi purgative fiind folosit în acest scop de către medicina populară din timpuri străvechi.

În uz intern este indicat în caz de constipaţie, parazitoze intestinale, iar în uz extern pentru alopecie, bătături, negi, papiloame, veruci, acnee, ulceraţii, cicatrici cheloide.

În uz extern se masează cu ulei din seminţe de ricin pielea în caz de acnee (fiind un bun agent antibacterian natural), alopecie (conţine acizi omega 3 importanţi pentru hrănirea rădăcinii firului de păr), pentru bătături, crăpături, negi, aluniţe se masează zona de două – trei ori pe zi. Se pot îndepărta vergeturile (femeile gravide sau care au născut) prin masarea pe burtă şi coapse în fiecare zi. De asemenea, cicatricele rămase după o operaţie sau altă tăietură sau rană se pot vindeca lăsând o compresă înmuiată în ulei de ricin timp de câteva ore pe zi.

Inhibă dezvoltarea tumorilor

Uleiul de ricin este un remediu pentru problemele mai grave de sănătate. Astfel, prin folosirea uleiului de ricin  se poate  inducere travaliului la femeile însărcinate, însă consumul  în timpul sarcinii se va face doar la recomandarea medicului pentru a evita potenţialele efecte secundare pentru mamă şi copil. De asemenea, acest ulei ameliorează sciatica, o condiţie dureroasă caracterizată de dureri şi inflamaţie în partea inferioară a spatelui şi în zona membrelor inferioare. În cazul persoanelor care suferă de artrită, se poate efectua un masaj la nivelul  articulaţiilor artritice cu acest tip de ulei care va estompa inflamaţia, durerea şi oboseala muşchilor. Ricinul este indicat şi în cazul problemelor limfatice datorită acţiunii sale ce determină stimularea activităţii sistemului limfatic responsabil cu eliminarea deşeurilor metabolice ale organismului. Una din cele mai importante efecte pe care le poate avea acest tip de ulei este reducerea dezvoltării unei tumori sau chiar în cazul apariţiei altora. Efectul se poate obţine prin aşezarea unei comprese cu ulei de ricin asupra unei tumori.
În plus, uleiul de ricin oferă beneficii inclusiv în cazul unor probleme neurologice cum ar fi boala Parkinson, scleroză multiplă şi paralizia cerebrală.

Precauţii şi contraindicaţii

Din cauza  prezenţei în compoziţie a toxoalbuminei, ricina poate produce aglutinarea globulelor roşii cauzând moartea, consumul a câteva seminţe de ricin poate fi mortal. Este indicat din cauza toxicităţii să nu se depăşească doza recomandată şi doar în formule standardizate preparate de laboratoare specializate.

Consumul plantei este interzis la copii, femei gravide sau mame care alăptează sau care suferă de boli inflamatorii intestinale (diaree). Intoxicaţia cu ricin determină: greţuri, vărsături, iritaţie gastrică, diaree, tahicardie, spasme musculare, nefrite, colaps, deces. În caz de intoxicare cu ricin se fac spălături gastrice şi administrare de cărbune medicinal.

Sursa: Voceaconstantei.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii