Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Remedii naturiste

ro

23 May, 2015 00:00 5932 Marime text
În vremuri excesiv tehnologizate, din când în când, suntem nevoiţi să apelăm şi la metode clasice de tratament pentru diferite afecţiuni trecătoare sau boli instalate accentuat. Iar pelinul, planta pe care o găsim pe marginea drumurilor, pe terenurile virane, este un remediu excelent pentru unele boli ce nu pot fi tratate definitiv cu ajutorul medicamentelor. Infuzia de pelin face curăţenie generală pe acest sector, distruge inclusiv viermii intestinali, tratează diabetul şi are calităţi depurative. Preparatele pe bază de pelin sunt indicate şi pentru stimularea apetitului, pentru vindecarea ulceraţiilor şi a rănilor purulente, în reumatismul articular, febră, infecţii, candidoză sau hemoroizi. Totodată, pelinul se foloseşte în doze foarte mici la prepararea unor băuturi alcoolice precum absintul şi vermutul.

Planta de grădină, foarte populară în multe părţi ale lumii, originar din Europa, Asia şi Africa, planta de leac era folosită atât la daci cât şi la romani. Prima atestare documentară se află în nişte papirusuri egiptene datând din anul 1600 înainte de Hristos.

De ziua lui, care s-a hotărât să fie 1 mai, pelinul se purta la pălărie, în sân şi în buzunare, împodobea ferestrele şi icoanele, se punea în aşternutul patului, între case şi pe podeaua caselor. Oamenii credeau ca îşi înnoiesc sângele şi că vor fi sănătoşi de-a lungul anului dacă în această zi vor bea vin amestecat cu pelin şi dacă mestecă în dinţi frunze de pelin. Pelinul recoltat în ziua de 1 mai este tămăduitor de boli şi se păstrează ca planta de leac de-a lungul întregului an.

Pelinul nu ar trebui să lipsească din casa nimănui. Este una din cele mai amare plante cunoscute, însă una din cele mai eficiente în tratarea diferitelor afecţiuni gastro-intestinale. Tocmai substanţa amară din pelin este cea care are aceste proprietăţi miraculoase, curăţând organismul, dezinfectând şi combătând microbii instalaţi în profunzime şi stimulând funcţia gastrică.

Efect stimulant asupra creierului


Fitoterapeuţii apreciază că pelinul este cel mai puternic tonic amar din ţara noastră iar efectele terapeutice deosebite ale pelinului se datorează substanţelor active din compoziţie: minerale (calciu, fier, fosfor), acid ascorbic, vitamina B6 şi principiilor amare – uleiul eteric pe care-l conţine.

În afară de rădăcină, toate părţile plantei, frunzele, tulpinile şi florile, pot fi utilizate, după ce sunt uscate, la prepararea de infuzii, tincturi sau diferite siropuri. În general, efectele cele mai eficiente sunt evidente atunci când se foloseşte planta sub formă de infuzie sau tinctură. Nicio plantă nu se compară cu pelinul când este vorba de stimularea digestiei. Iar cea mai bună metodă în acest sens este prepararea unei infuzie dintr-o linguriţă de pelin uscat care se bea înainte de masă.

Fiind o plantă depurativă, care stimulează ficatul şi eliminarea toxinelor din organism, o infuzie de pelin consumată timp de o săptămână te va ajuta să scapi de efectele unei toxiinfecţii alimentare. De asemenea, pelinul este planta cu cel mai puternic efect vermifug, iar consumul de tinctură de pelin pe o perioadă de 14 zile te va scăpa de aceşti „musafiri” nedoriţi. Efectul său în această direcţie este cunoscut de mii de ani. Şi durerile de cap, dar şi arsurile pot fi tratate eficient cu ceai de pelin. Este un leac surprinzător pentru problemele de natură ginecologică iar femeile trebuie să cunoască bine efectele pelinului asupra sănătăţii intime. De asemenea, pelinul are un efect stimulant asupra creierului.

Tinctura de pelin se recomandă şi în cazuri de balonare, de tulburări dese ale vezicii biliare, meteorism. Ceaiul de pelin are o putere mare asupra organismului per ansamblu şi este foarte bun în alungarea gândurilor negative.

Pelinul se administrează intern numai cu avizul unui specialist. De asemenea, nu se administrează femeilor gravide sau care alăptează, persoanelor cu  infecţii acute intestinale sau boli nervoase. Supradozajul sau excesul de pelin e toxic, dă agitaţie, halucinaţii, ameţeli, pierderea cunoştinţei iar abuzul de băuturi poate duce la tulburări psihice, pierderea memoriei, greţuri, tulburări gastro-intestinale sau convulsii. Este recomandat ca perioada de administrare să depăşească două săptămâni.

Sursa Voceaconstantei.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii