Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:10 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Remedii Naturiste

ro

27 Mar, 2015 00:00 1780 Marime text
Atunci când vorbim despre arnică, primul lucru care ne vine în minte este crema care se folosește împotriva înțepăturilor de orice fel de insectă. Însă, efectele benefice ale acestei plante și ale produselor fabricate din ea sunt nenumărate și chiar miraculoase.

Este cunoscută de sute de ani datorită efectelor sale calmante și antiinflamatorii fiind folosită ca plantă medicinală încă din secolul al VI-lea. În scop terapeutic se folosesc florile galbene, bogate în ulei esențial, dar și în mulți alți acizi importanți cu efecte miraculoase asupra organismului. Florile mai au în compoziția lor săruri minerale și vitaminele B1, B2, C şi E.

Cercetările recente menționează faptul că această plantă face adevărate minuni pentru sistemul nervos, preparatele fiind utile în caz de insomnii, migrene și chiar pareze.

Preparatele din arnică, tinctură, infuzie, pulbere, cataplasme sau ulei, au proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice și decongestionante. Planta esteutilă, mai ales, în tratarea traumelor, deoarece stimulează procesul de regenerare a țesuturilor, grăbind vindecarea.

Cea mai eficientă formă de administrare interna a plantei este tinctura, care poate fi preparată și acasă, fără prea mult efort, cu condiția să ai flori proaspete. Într-un borcan se pun flori proaspete de arnică peste care se toarnă alcool alimentar, cât să le acopere. Vasul se închide bine și se lasă 14 zile la macerat, la cald, după care lichidul obținut se filtrează. Se păstrează la rece, în sticle mici, închise la culoare și se poate folosi timp de doi ani de la data la care a fost culeasa planta.

Ce se poate trata cu tinctura de arnică

Migrenele și durerile de cap, mai ales cele care apar în urma unor traumatisme craniene, pot fi stopate cu tinctură, câte două, trei lingurițe pe zi, timp de cel puțin o lună.

Persoanelor cu imunitate slabită, celor care răcesc des, li se recomandă trei cure a câte 20 de zile, cu pauză de zece zile, cu tinctură de arnică. Trebuie știut că și inima beneficiază de pe urma acestor cure cu arnică. Celor care au suferit un accident vascular sau o pareză li se recomandă o cură lungă cu tinctură de arnică, care poate restabili funcțiile pierdute ale sistemului nervos.

Insomnia ar putea fi învinsă luând seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare, câte o linguriță de amestec de tinctură de valeriană și arnică.
Din arnică se fac creme, unguente și alte loțiuni care se aplică în caz de vânătăi sau umflături. Prin ungere se pot alina durerile musculare și inflamațiile. Datorită conținutului de substanțe active, ajută la vindecarea rănilor, dar și în caz de entorse și reumatism. Crema din arnică mai poate calma durerea provocată de înțepăturile de insecte.

Utilizări controversate ale plantei

Pe lângă beneficiile pe care ni le da această plantă,  trebuie să ținem seama că pot exista și efecte adverse dacă este asociată în cazul bolilor cronice. În aceste condiții, trebuie folosită cu grijă și numai dacă a fost recomandată de medic. Copiii nu au voie să folosească aceasta plantă. În tratamentele externe, se testează întâi produsele de arnică pe o porțiune mică de piele pentru a nu exista posibilitatea ca persoana respectivă să fie alergică.

Medicii spun că ar putea fi chiar periculoasă pentru oameni în doze prea mari, producând amețeli, hipertensiune, bătăi neregulate ale inimii, tremur involuntar și senzație de vomă. În unele cazuri extreme, arnica poate fi chiar fatală. Având în vedere aceste avertismente, este indicat ca, înainte de a folosi arnica, să se ceară sfatul unui medic.

Sursa: Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii