Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Privaţii care asigură servicii de imagistică ies din schemă. Din septembrie, RMN-ul Spitalului Judeţean Constanţa va putea fi utilizat doar în baza asigurării de sănătate

ro

10 Jan, 2018 00:00 4594 Marime text
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa va primi, anul acesta, echipamente performante de imagistică medicală, constând într-un aparat de rezonanţă magnetică şi un sistem de arhivare a imaginilor medicale (PACS). Echipamentele vor fi achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, cu finanţare din partea Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în cadrul proiectului privind reforma sectorului sanitar Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar - împrumut nr. 83620-RO.
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a participat, ieri, la sediul Guvernului României, la semnarea acestor contracte. Cu ajutorul acestei aparaturi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa îşi va reduce considerabil cheltuielile generate de achitarea serviciilor de imagistică unui operator privat, iar banii economisiţi vor fi redirectionaţi către alte secţii din cadrul spitalului.
 
„Valoarea acestor echipamente este inestimabilă pentru noi, având în vedere că oferă pacienţilor posibilitatea de a fi diagnosticaţi mult mai repede şi cu precizie mai mare. Este esenţial ca Spitalul Judeţean Constanţa să deţină echipamente medicale performante, mai ales în contextul în care, în timpul sezonului estival, numărul pacienţilor creşte, având în vedere ca pe litoral ajung vara chiar şi un milion de vizitatori“, a precizat Marius Horia Ţuţuianu. Alături de preşedintele Consiliului Judeţean, la semnarea contractelor a fost prezent şi managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, Cătălin Grasa.
 
Menţionăm că, în acest moment, în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, servicii de imagistică oferă doi operatori privaţi: Medimar Imagistic Services şi Pozimed.
 
Niciun aparat de imagistică nu are voie să stea în cutie
 
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că niciun aparat de imagistică achiziţionat prin intermediul unui împrumut de la Banca Mondială nu va fi livrat pentru a sta în cutie, iar aparatele vor fi redirecţionate în situaţia în care nu se va găsi loc în unităţile medicale în care trebuie să funcţioneze.

„În câteva luni, am fost asigurat de către producători că aşa este contractul, aceste spitale vor începe să aibă aceste echipamente şi nu vor mai fi la mâna operatorilor privaţi. Vom avea propriile echipamente. Este vorba de computere tomograf, este vorba de RMN, este vorba de PACS-uri, care sunt sisteme ce înmagazinează informaţia, înmagazinează toate aceste echipamente sau echipamentele deja existente în spital, le produc şi oferă posibilitatea de a le transmite la distanţă pentru a doua opinie medicală. Oferă posibilitatea de a le accesa oricând, oferă posibilitatea de a le imprima, oferă posibilitatea de a le transmite şi la altă clinică din altă ţară, dacă dorim o altă opinie decât opinia naţională. (...) Este pentru prima dată în istoria sistemului medical când Ministerul Sănătăţii, când Guvernul României face o astfel de investiţie pentru a crea un sistem public de imagistică medicală. (...) Vreau să vă asigur că niciun echipament nu va fi livrat să stea în cutie în vreun spital. În situaţia în care nu i-am găsit locul, el va fi imediat redirijat. Este importantă în acelaşi timp activitatea managerului de spital, pentru că ne dorim ca în acelaşi timp aceste echipamente să producă, să ofere servicii pacienţilor, realmente să funcţioneze“, a declarat Bodog, cu prilejul ceremoniei de semnare a contractelor pentru achiziţia a 14 echipamente computer tomograf (CT), a 24 de aparate de rezonanţă magnetică (RMN) şi a 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea şi partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN etc.).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii