Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:58 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plantă misterioasă Poate salva milioane de vieţi!

ro

02 Jun, 2015 00:00 1163 Marime text
Se spune că există o plantă misterioasă în România, foarte puțin cunoscută, dar cu potenţial de a salva milioane de vieţi. Este vorba de aşa-numitul spânz (Helleborus sp.) o plantă despre care se vorbeşte tot mai mult în ultimul timp şi pe care specialiştii o văd în viitorul apropiat ca pe un adevărat leac minune contra cancerului. Este o plantă erbacee şi, în ciuda denumirilor de trandafir de iarnă şi trandafirul Crăciunului, date de occidentali, spânzul nu are nicio legătură cu trandafirii propriu-zişi. În ţara noastră, spânzul creşte la altitudinea de peste 500 de metri. În fitoterapie, sunt folosite mai ales rădăcinile şi rizomii.

Efectele curative ale spânzului negru au ieşit de mult timp în evidenţă. În vechime, spânzul era folosit în tratarea psihozelor, a diareii şi a hemoroizilor. Începând cu zorii secolului XX, spânzul a fost folosit în tratamentul insuficienţei cardiace, precum şi ca diuretic natural. În medicina tradiţională germană, decoctul din rădăcină de spânz era un remediu faimos contra epilepsiei, crizelor de isterie, melancoliei, disfuncţiilor menstruale, constipaţiei, afecţiunilor ficatului, gutei şi reumatismului. Pentru tratamentul extern, rădăcina de spânz era uscată, măcinată şi presărată asupra iritaţiilor rebele, ulceraţiilor şi acneei. Tot în tratamentul extern, spânzul a dat rezultate foarte bune în cazurile de reumatism, dureri de sciatică şi migrene. În cazul abceselor şi rănilor infectate, cataplasmele cu frunze de spânz sau rădăcina acestei plante grăbeau procesul de vindecare. Primele cercetări sub lupa ştiinţei au scos la iveală că spânzul conţine numeroase substanţe - glicozize, heleborină, helebrină, rezine, saponozide, protoanemonină şi diverse minerale. Spânzul a mai fost folosit cu succes în tratamentul naturist al unor forme de paralizii. El mai conţine protoanemonină şi ranunculină, care-i conferă un gust acru şi, în cantităţi mari, provoacă arsuri ale ochilor, cavităţii bucale şi gâtului.

Totuşi, spânzul, administrat sub o strictă şi competentă observaţie medicală, pare să fie un eficient medicament naturist pentru cazurile de cancer în stare latentă. În medicina populară românească şi nu numai, tinctura de rădăcina de spânz era folosită în tratamentul paraliziilor şi al altor afecţiuni ale sistemului nervos. În medicina tradiţională rusă, spânzul din specia Helleborus orientalis era folosit cu succes în curele de slăbire.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii