Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Pătrunjelul şi multiplele sale proprietăţi

ro

15 May, 2015 10:32 1591 Marime text
Pătrunjelul se numără printre cele mai cunoscute condimente. Pe lângă calităţile sale nutritive importante, prezintă şi calităţi terapeutice deosebite. Originar din zona Est Mediteraneană, pătrunjelul este folosit cu preponderenţă în alimentaţie, iar atenţia acordată de mediile ştiinţifice în ultimul timp au relevat puterea sa terapeutică.

Întreaga plantă, adică rădăcina, frunzele şi seminţele, conţine compuşi chimici deosebit de valoroşi. Astfel, seminţele conţin ulei volatil, în cantităţi apreciabile, terpene, apiol, myristicină, cumarine, rezine, mucilagii şi fier. Valoarea terapeutică deosebită a uleiului volatil este dată de conţinutul în apiol. Rădăcina este bogată în mucilagii şi carbohidraţi, glucide, ulei volatil aromatic şi apiina. Frunzele conţin şi ele o cantitate de ulei volatil aromatic şi sunt foarte bogate în clorofilă, flavonoide, vitaminele A, C şi E.

Pătrunjelul are proprietăţi antioxidante, diuretice, hemostatice, depurative, antianemice, hipoglicemiante, antiinflamatorii, antiateroslerotice, hipocolesterolemiante, antihipertensive, antivirale, hepatotonice, hepatotrofice, nutritive, emenagoge, tonice şi vitaminizante. Prin conţinutul său bogat în fier şi clorofilă, este indicat persoanelor cu anemie şi deficit de fier în organism. Frunzele şi rădăcina de pătrunjel fiind bune diuretice şi depurative, cresc cantitatea produşilor reziduali eliminaţi, au efecte de creştere a diurezei, fiind utile atât în prevenirea cât şi tratarea litiazei renale şi a cistitei. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii