Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:38 24 11 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Patru condimente şi proprietăţile lor terapeutice

ro

18 Sep, 2014 00:00 874 Marime text
Datorită unui plus de savoare adus preparatelor şi efectelor pozitive asupra organismului, condimentele sunt extrem de importante. În acest sens, amintim de busuioc, cimbru, măghiran şi hrean.

Busuiocul are proprietăţi anticancerigene, antiîmbătrânire, tonice, digestive, stimulente şi antidepresive. Acesta conţine uleiuri volatile, principii active, vitamine şi minerale indispensabile bunei funcţionări a organismului. Datorită proprietăţilor sale, busuiocul creşte viteza de metabolizare a toxinelor şi sinteza enzimei care distruge alcoolul din corp. De asemenea, scade efectul nicotinei şi absorbţia grăsimilor.

Cimbrul conţine vitaminele C, D şi pe cele din complexul B, dar şi fier, magneziu, seleniu, zinc, calciu, aminoacizi, fibre şi proteine vegetale. Cimbrul este bogat în substanţe antioxidante care luptă împotriva cancerului şi este indicat în tratarea mai multor afecţiuni, printre acestea numărându-se astmul, răcelile, gripa, laringitele, durerile în gât, rinitele, infecţiile, depresia şi afecţiunile digestive.

Măghiranul este un bun calmant al durerilor şi un sedativ excelent, fiind folosit în ameliorarea durerilor de cap, durerilor osoase, articulare şi digestive, dar şi în combaterea depresiei şi insomniilor. De asemenea, măghiranul combate pietrele la rinichi şi infecţiile urinare, fiind indicat în bolile spastice, dar şi în stimularea lactaţiei.

Hreanul are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatorii, datorită conţinutului în vitaminele A, B, D şi C, minerale şi oligoelemente, precum sodiu, potasiu, fier, magneziu, fibre vegetale, proteine vegetale. Acesta este utilizat ca remediu naturist în toate afecţiunile respiratorii, în tratarea sinuzitelor, a infecţiilor digestive şi a parazitozelor.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii