Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:41 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oamenii care citesc zilnic trăiesc mai mult

ro

31 Oct, 2016 00:00 1541 Marime text
Cei care citesc cel puțin 30 de minute în fiecare zi trăiesc mai mult. Conform unui studiu intitulat „Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărţi cu longevitatea”, prin care s-a analizat obiceiurile a 3.635 de persoane, cu vârsta peste 50 de ani, cei care citesc regulat trăiesc cu doi ani mai mult decât cei care nu o fac.
 
Participanții la studiu au fost împărțiți în trei categorii: cei care citesc 3,5 ore sau mai mult pe săptămână, cei care citesc până în 3,5 ore pe săptămână şi cei care nu citesc deloc. Studiul a fost desfășurat pe parcursul a 12 ani și a arătat că cei care citeau cel mai mult aveau şanse de deces cu 23% mai scăzute, iar cei care citeau moderat cu 17% mai scăzute.
 
„Când cititorii sunt comparaţi cu non-cititorii la rata de mortalitate de 80%, non-cititorii au trăit 85 de luni (7,08 ani), în timp ce cititorii au trăit 108 luni (9,00 ani). Prin urmare, cititul a oferit un avantaj de supravieţuire de 23 de luni”, au notat cercetătorii în studiul publicat pe Science Direct. „Am descoperit că cititul romanelor oferă un beneficiu mai mare decât lecturarea ziarelor sau revistelor. Ne-am dat seama că acest efect se datorează faptului că o carte antrenează mai mult mintea omului, oferind beneficii cognitive, iar astfel crește durata de viaţă”, a explicat cercetătorul Avni Bavishi.
 
Printre alte beneficii ale cititului se numără şi creşterea capacităţii de concentrare. Cititul este o activitate cerebrală şi astfel stimulează funcţiile creierului. De asemenea, întăreşte încrederea în propria persoană.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii