Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Napul, remediu natural în tratarea diverselor afecţiuni ale organismului

ro

09 Jun, 2015 00:00 1349 Marime text
Napul, pe lângă utilizările în alimentaţie, a cunoscut şi o întrebuinţare terapeutică, în principal datorită consistenţei lui: vitamina A, C, fier, calciu.
 
Napul este considerat un remediu natural în tratamentul bronşitei, tusei, cistitei, gutei, acneei, enteritei (datorită proprietăţii astringente) şi creşte capacitatea de rezistenţă a organismului împotriva factorilor nocivi.
Napul se recomandă a se consumă crud, dar şi sub formă de decoct (tratarea bronşitei, a tusei). Nutriţioniştii spun că frunzele de nap contribuie la refacerea sângelui. Iar sucul de nap este foarte eficient în tratarea răcelii precedate de inflamaţia mucoasei nazale şi de strănuturi dese.
 
Napul (Brassica napus din familia Brassicaceae) este o plantă erbacee bienală legumicolă, cultivată încă din antichitate. El are rădăcina pivotantă, îngroşată şi cărnoasă, cu ramificaţii secundare care pornesc de sub partea îngroşată. Rădăcinile de nap sunt ca nişte morcovi albi, cu miez dulce-picant şi răcoros şi cu o consistenţă asemănătoare cu a guliei.
Tulpina este ramificată şi înaltă de 50-100 de centimetri. Florile napului sunt galbene, grupate într-un ciorchine alungit, şi înfloresc între lunile aprilie-august. Fructul are formă de păstaie puţin turtită şi conţine seminţe globuloase, negre sau roşii.
 
În tradiţia populară, frunza de nap se punea pe tăieturi, răni şi bube. La gâlci (inflamarea ganglionilor de la gât sau a amigdalelor) se puneau frunze crude de nap sub ureche. Dată pe răzătoare şi prăjită în untură de porc ori în ulei, frunza de nap se punea la udmă (inflamaţia ganglionilor limfatici).
 
Rădăcina de nap conţine peste 80% apă, proteine, grăsimi, extracte neazotate, sulforafan, indoli, betacaroten, celuloză, arsen, minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, niacin, C, E). Valoarea energetică a rădăcinii napului este de 29 Kcal/100g. Frunzele de nap conţin apă - 88%, proteine, grăsimi, extracte neazotate, celuloză, săruri minerale şi vitamine.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii