Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Murele, fructele care pot îmbunătăţi sănătatea organismului

ro

15 Aug, 2015 00:00 1180 Marime text
Murele sunt fructele de pădure cu cel mai mare conţinut de antoxidanti. Pigmenţii care le dau culoarea închisă, prezenţi în cantităţi importante (80-300mg/100g), sunt antioxidanţi cu rol antineoplazic, antiinflamator şi vasoprotector. Datorită conţinutului în fitonutrienţi, murele au proprietăţi antivirale şi antibacteriene. De asemenea, ele au foarte puţine calorii (aproximativ 43kcal la 100g), dar sunt bogate în fibre, fiind fructele ideale pentru dietele hipocalorice, care sunt recomandate pacienţilor cu diabet zaharat sau obezitate.
 
În ceea ce priveşte micronutrienţii, murele aduc în organism vitamine (B, C, K şi E) şi minerale (potasiu, magneziu, mangan, sodiu, cupru şi fier). Aceste fructe conţin, de asemenea, cel mai puternic antioxidant, şi anume resveratrolul, dar şi luteină, care ne protejează ochii şi pielea de razele UV, ajutându-ne să avem un bronz frumos. Datorită conţinutului în antioxidanţi şi resveratrol, murele au rolul de a reduce stresul odixativ şi de a preveni un număr mare de boli, printre care se numără ateroscleroza.
 
Aceste fructe întăresc sistemul imunitar, contribuie la detoxifierea hepatică şi previn ficatul gras (steatoza hepatică). În acelaşi timp, ele întăresc oasele, stimulează detoxiferea colonului, combat constipaţia şi scad colesterolul. Prin conţinutul ridicat de acid folic, vitamina C şi fier, murele previn anemia, protejează vederea şi accelerează vindecarea rănilor.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii